Live Live

2,2 miljoen euro voor ontwikkeling platteland

Vrijdag 27 oktober 2023 13:09

2,2 miljoen euro voor ontwikkeling platteland

Inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties werkten samen aan een plan om het platteland aantrekkelijker te maken.

Zuid-Holland - Gemeenten Nissewaard, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne aan Zee kunnen dankzij financiële steun van Europa en de provincie Zuid-Holland binnenkort flink investeren in de ontwikkeling van het platteland.

Inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties werkten samen aan een plan om het platteland aantrekkelijker en economisch sterker te maken. De provincie heeft het daarvoor opgestelde LEADER-programma onlangs goedgekeurd, waardoor er 2,2 miljoen euro beschikbaar is gekomen. Naar verwachting start de uitvoering in 2024.

LEADER (Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale) is een subsidieprogramma dat specifiek bedoeld is voor het platteland. Het programma gaat uit van de kracht en ideeën van de lokale gemeenschap. Een ander doel is om de samenwerking voor en de innovatie bij plattelandsontwikkeling te bevorderen. De provincie Zuid-Holland vroeg vorig jaar de 4 gemeenten op de Zuid-Hollandse eilanden om LEADER-gebied te worden.

Partijen op het gebied van natuur, erfgoed, landbouw, recreatie en toerisme van de Zuid-Hollandse eilanden zijn hierin vertegenwoordigd. De betrokken gemeenten en het waterschap hebben het samenwerkingsverband hierbij geholpen en zullen dat ook doen bij de uitvoering.

40% tot 80% financiële ondersteuning

Initiatiefnemers kunnen projecten indienen die gericht zijn op innovatie in de landbouw, ontwikkeling van toeristisch-recreatieve voorzieningen, versterking van water, natuur en landschap en het bevorderen van de leefbaarheid en klimaat.

Informatie-avond

Om potentiële initiatiefnemers van projecten en andere belangstellenden te informeren is er een informatieavond op donderdag 16 november in Het Klokshuys, Groene Kruisweg 8A in Brielle.

Behalve dat er veel informatie over het programma wordt gegeven is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond start om 19.30 en eindigt uiterlijk om 22.00 uur.

Wethouder Martijn Hamerslag: ‘Wij zijn er als gemeente Nissewaard van overtuigd dat het leaderprogramma onze maatschappelijk partners en innovatieve ondernemers gaat helpen met de uitdagingen van de toekomst. Als gemeente zijn we bereid geweest om hier financieel aan bij te dragen en kijken we uit naar een mooie samenwerking met onze partners en de projecten die ingediend gaan worden. De ervaringen en projecten van de landschapstafels zijn een mooie voorbode van wat we kunnen verwachten, wij kijken er naar uit!’

Deel deze pagina: