Live Live

800 mobieltjes van Havenbedrijf voor gorilla's Diergaarde

Zondag 27 maart 2022 15:39

800 mobieltjes van Havenbedrijf voor gorilla's Diergaarde

De opbrengst van de mobieltjes komt ten gunste het natuurbehoudsproject Mbeli Baï Study.

Regio - Havenbedrijf Rotterdam heeft 800 afgeschreven telefoons gedoneerd aan Diergaarde Blijdorp. Het bedrijf ondersteunt daarmee de inzamelingsactie van mobieltjes door de dierentuin. De opbrengst gebruikt Blijdorp voor het natuurbehoudsproject Mbeli Baï Study.

Beide acties komen ten gunste van het wel en wee van de Westelijke laaglandgorilla. Een groep van acht dergelijke apen rondom de bekende Bokito is een voorname publiekstrekker van de Diergaard

Westelijke laaglandgorilla

Diergaarde Blijdorp zamelt mobieltjes in omdat daarin de grondstof coltan zit. De Westelijke laaglandgorilla is in Afrika helaas ernstig bedreigd door onder andere de vernietiging van hun leefgebied door het delven van deze grondstof. Coltan is zeldzaam. Dus is het aantrekkelijk om oude mobieltjes te demonteren om deze grondstof te verzamelen.

De opbrengst van de mobieltjes komt ten gunste het natuurbehoudsproject Mbeli Baï Study. De Mbeli Baï Study doet sinds 25 jaar onderzoek naar de populatie-ontwikkeling van de westelijke laaglandgorilla, Afrikaanse olifant, moerasantilope en bosbuffel. Het is het langstlopende onderzoek dat op systematische wijze het gedrag en ecologie rondom de westelijke laaglandgorilla onderzoekt.

Diergaarde en Havenbedrijf

De 1,5 miljoen bezoekers van de Diergaarde weten het niet allemaal, maar er bestaat een hechte band tussen het Havenbedrijf en de Diergaarde. Zo schonk het Havenbedrijf in 2001 de Oceaniumboot. Het schip, ook wel de Haaibaai genoemd, is in 2001 door het Havenbedrijf aan Blijdorp geschonken en zorgt er voor dat de vissen, konings- en ezelspinguïns, ijsberen en zeeleeuwen in en rond het Oceanium in echt zeewater kunnen zwemmen.

Veel kunstwerken als radars en afmeerpalen genieten een tweede leven in de Diergaarde. Educatieve exposities als ‘ZOO veel plastic’ waren niet mogelijk geweest zonder bijdragen van het Havenbedrijf. “Het Havenbedrijf sponsort om de band tussen stad en haven te verstevigen en om de stad aantrekkelijk te houden als vestigingsplaats. Naast evenementen als de Wereldhavendagen, North Sea Jazzfestival en CHIO, sponsort het Havenbedrijf belangrijke Rotterdamse iconen en instellingen als het Feyenoord stadion, Diergaarde Blijdorp,

De Doelen, museum Boijmans van Beuningen en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. We willen Rotterdam aantrekkelijk houden als vestigingsplaats, als stad om in te wonen en daar leveren deze organisaties een belangrijke bijdrage aan”, aldus manager Corinne van Iersel namens het Havenbedrijf.

Foto: Diergaarde Blijdorp

Deel deze pagina: