Live Live

Aanschuifkoor wint Johan Veenstra Cultuurprijs

Gepubliceerd: Dinsdag 26 maart 2019 14:47

Aanschuifkoor wint Johan Veenstra Cultuurprijs

Bij de uitreiking van de Cultuurprijs blikte wethouder Margriet den Brok terug op een geslaagde Cultuurweek. 

Hellevoetsluis - Op vrijdag 22 maart vond tijdens de eerste Cultuurweek Hellevoetsluis de uitreiking plaats van de Johan Veenstra Cultuurprijs. In de foyer van het Cultuurhuis werd onder grote belangstelling de winnaar van deze tweejaarlijkse prijs bekend gemaakt. Uit talloze voordrachten had de jury drie nominaties gedaan: Els Huurman, Ynke van de Wagt en de organisatie van het Aanschuifkoor.

Juryvoorzitter Edwin van der Geest noemde de beslissing een moeilijke en beschreef de drie genomineerden als “drie toppers die allen drie grote betekenis hebben voor Hellevoetsluis”.

Els Huurman organiseert al sinds februari 2014 het maandelijkse Open Podium. Voor elke editie weet Els dichters, muzikanten en zangers bij elkaar te krijgen die belangeloos optreden in de foyer van het Cultuurhuis. De sfeer van het Open Podium is gezellig en ontspannen en de foyer zit altijd vol. Door haar inzet voor en het organiseren van het Open podium zet Els Hellevoetsluis op de kaart, draagt bij aan het beleven van cultuur en verbindt mensen met elkaar.

Ook genomineerd werd Ynke van der Wagt. Pianiste Ynke organiseert onder de titel Ynke & Friends concerten in de Kerk aan de Ring en geeft daar jonge musici een podium. Ook geeft zij door haar lessen en bevlogenheid veel jonge mensen de motivatie om te kiezen voor muziek. Daarnaast is Ynke projectleider en oprichter van de stichting 'Muziek met Klasse(n)’ om meer muziek op de basisscholen te krijgen. Zij draagt bij aan het omhoog brengen van het culturele niveau van Hellevoetsluis.

Het Aanschuifkoor, vertegenwoordigd door Gerard de Werk en Germaine Compier, werd uitgeroepen tot winnaar. Volgens de jury is het Aanschuifkoor verbindend, versterkend en vernieuwend. Er wordt een grote groep mensen bereikt die met elkaar plezier en saamhorigheid beleeft aan een culturele activiteit die laagdrempelig is. Groot was de vreugde bij de winnaars, die het een grote eer vonden om de prijs te ontvangen uit handen van Kim Veenstra, de dochter van de onlangs overleden naamgever van de prijs Johan Veenstra.

Eerste Cultuurweek Hellevoetsluis

Bij de uitreiking van de Cultuurprijs blikte wethouder Margriet den Brok terug op een geslaagde Cultuurweek: “Veel mensen in heel Hellevoetsluis hebben deelgenomen aan de gratis activiteiten, er zijn mooie ideeën ontstaan op de Inspiratieavond en de belangstelling voor de uitreiking van de Johan Veenstraprijs en de activiteiten daaromheen is overweldigend.”

Deel deze pagina: