Live Live

Aantal parkeerders en bezoekers gegroeid

Gepubliceerd: Maandag 25 februari 2019 22:17

Aantal parkeerders en bezoekers gegroeid

De verdere digitalisering van het betalen van parkeergeld met een app heeft een grote vlucht genomen. 

Spijkenisse - Het aantal betalende kortparkeerders in het stadscentrum van Spijkenisse is in 2018 gegroeid. Ten opzichte van 2017 was de groei 3,0%. Dat kwam vooral tot stand dankzij een toename van het aantal parkeerders op straat (14,9%). In de garages nam de groei met 2,0% iets af. Ook het aantal bezoekers van het centrum en hun verblijfsduur is vorig jaar in vergelijking met 2017 gestegen.

App-parkeren

Het aantal automobilisten die hun parkeergeld betalen met een app, blijft toenemen. Hun aandeel kwam in 2018 op 54%. In december vorig jaar was het aandeel ‘app-parkeerders’ ten opzichte van het pinnen bij de automaat op straat opgelopen tot zelfs 60%. In december 2017 was dit nog 55%. De verdere digitalisering van het betalen van parkeergeld met een app heeft blijkbaar een grote vlucht genomen en de verwachting is dat die trend zich nog door zal zetten. Wethouder Martijn Hamerslag kijkt met tevredenheid naar de cijfers: “We zien dat er nog steeds groei zit in het aantal parkeerders in het centrum van Spijkenisse. Vooral het kortparkeren op straat zit in de lift.”

Parkeertijd

De periode dat automobilisten hun voertuig op straat parkeren is stabiel. Dat geldt zowel bij app-parkeerders als bij pinbetalers. Sinds de invoering van het instaptarief van € 1 per 1 januari 2017 steeg de duur van de garageparkeerders van 1:14 uur naar 1:32 uur in 2017. In 2018 steeg deze parkeertijd verder naar 1:34 uur. Nogmaals wethouder Hamerslag: “Het is prettig om te zien dat de invoering van het instaptarief voor de garageparkeerders blijkbaar geen reden voor bezoekers is om kortere tijd te parkeren. Sterker nog, de parkeerduur in de garages is vorig jaar zelfs verder toegenomen.”

Toename bezoekers en verblijfsduur

Uit gegevens blijkt dat het aantal bezoekers van het centrum van Spijkenisse vorig jaar ten opzichte van 2017 met 3,3% is gestegen. Dit is een beweging tegen de landelijke trend in, waar het aantal bezoekers van de stadscentra met 1,7% daalde. Ook verbleven de bezoekers van het centrum van Spijkenisse daar gemiddeld langer. Waar dat in 2017 nog 1:17 uur bedroeg, steeg dat in 2018 naar 1:22 uur. De stijging van het aantal bezoekers concerteerde zich vooral in het kernwinkelgebied. Het is voor het gemeentebestuur duidelijk dat sommige gebieden in het stadscentrum kampen met een toenemende leegstand. Daar werkt de gemeente samen met de ondernemers en eigenaren aan passende maatregelen.

Deel deze pagina: