Live Live

Aanvraag ontwerp voor nieuwe gemeentevlag

Donderdag 02 november 2023 09:44

Aanvraag ontwerp voor nieuwe gemeentevlag

De gemeente Voorne aan Zee vindt het belangrijk om wensen mee te geven aan de Hoge Raad van Adel voor het ontwerp van de vlag.

Voorne aan Zee - Gemeente Voorne aan Zee heeft een aanvraag gedaan voor het ontwerpen van een nieuwe gemeentevlag. Deze aanvraag is gedaan bij de Hoge Raad van Adel, een organisatie die kennis heeft van vlaggenkunde.

Zij maken drie ontwerpen voor de gemeente. De gemeenteraad beslist uiteindelijk welk ontwerp zij kiest als officiƫle gemeentevlag. Daarna zal de nieuwe gemeentevlag feestelijk worden onthuld.

Elke gemeente een eigen vlag

In Nederland is het algemeen gebruikelijk dat een gemeente een eigen gemeentewapen en gemeentevlag heeft. In de middeleeuwen mocht een stad na het verlenen van het stadsrecht een stadswapen invoeren. Het wapen bepaalde de stadskleuren die daarna in de stadsvlag terugkwamen. Schippers gebruikten vlaggen op zee om hun stad of gemeente te herkennen. Tegenwoordig hebben bijna alle gemeenten een gemeentevlag als symbool. De steden en dorpen binnen Voorne aan Zee hebben een rijke geschiedenis van vlaggen. De gemeente gaat graag door met deze traditie met een nieuwe vlag voor Voorne aan Zee.

Advies voor ontwerp

De gemeente vindt het belangrijk om wensen mee te geven aan de Hoge Raad van Adel voor het ontwerp van de vlag. De historische verenigingen van Voorne aan Zee en het Streekarchief Voorne-Putten zijn gevraagd hier over mee te denken. Het gaat hierbij om mogelijke kleuren of een symbool dat kan worden afgebeeld op de vlag. De gekozen vlag wordt opgenomen in het vlaggenregister dat de Hoge Raad van Adel bijhoudt. Hierin staat de beschrijving en de ingekleurde tekening van de vlag en een afschrift van het bestuursbesluit opgenomen.

Deel deze pagina: