Live Live

Activiteiten Verdedigingswerken

Gepubliceerd: Zaterdag 24 september 2022 17:42

Activiteiten Verdedigingswerken

De wandeling over de kustbatterij organiseren ze dit jaar voor het laatst.

Hellevoetsluis - Op zondag 2 oktober 2022 organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis weer activiteiten in de vesting van Hellevoetsluis.

Kustbatterij

Om 13:00 uur start er een rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis. De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem waar verteld wordt over de periode van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog. De periode waarin de grote kustbatterij is aangelegd.

Het grote kanon met een kaliber van 24 cm. beschermde - met een totaal van 13 stuks - de Hellevoetse vesting haven. Tijdens deze rondleiding hoort u alles over dit "moderne kanon" uit 1873. Dit unieke kanon, de eerste grote achterlader in het Nederlandse leger, is in 2013 gereconstrueerd en teruggeplaatst op zijn originele plek. Deze wandeling organiseren ze dit jaar voor het laatst.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Om 13:30 uur start de rondleiding "Sporen van de Tweede Wereldoorlog". De laatste oorlog ligt ruim achter ons, maar sporen van de impact van deze Wereld Oorlog zijn nog steeds zichtbaar. De rondleiding gaat specifiek over die sporen die in de Hellevoetse vesting nog steeds zijn te vinden. U loopt met een gids door de vesting waarbij onder meer de FlAk bedding bezocht zal worden. Op deze FlAK bedding stond in de oorlog luchtdoelgeschut. Ook zal worden stilgestaan bij de voor de Nazi's belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van o.a. het Maas Flottielje. Met Kleinkampfmittel werd getracht om schepen met voorraden op weg naar Antwerpen tot zinken te brengen, dit nadat de slag om de Schelde vrije toegang tot Antwerpen had opgeleverd voor de geallieerden.

Fotospeurtocht

Voor kinderen onder begeleiding van ouders of begeleiders is er een fotospeurtocht. Daarbij wordt er gespeurd naar verborgen letters die bij de verdedigingswerken verstopt zijn. Als alle letters verzameld zijn kan de puzzel worden opgelost en wacht er een versnapering voor de kinderen. Voor deze speurtocht worden er tijdsloten aangehouden waar reservering voor nodig is.

Openstelling bezoekersruimte

Tijdens deze dag is de bezoekersruimte van stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis in de kazerne Haerlem geopend van 13:00 uur tot en met 15:30 uur. U kunt dan vrijblijvend binnen een kijkje nemen, dus ook als u niet deelneemt aan een rondleiding.


Kosten en aanmelden

De kosten voor de rondleidingen bedragen € 5,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft. De kosten van de fotospeurtocht zijn € 2,50 per kind, ouders of begeleiders zijn gratis. Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur. De fotospeurtocht ongeveer een uur.

Aanmelden voor deze drie activiteiten is noodzakelijk. U kunt zich aanmelden via de site https://www.fronttaal.info, onder activiteiten. Telefonisch aanmelden is ook mogelijk, belt u daarvoor met het nummer 06 31 25 49 09.

Deel deze pagina: