Live Live

Basisscholen in de race voor ANWB Verkeersplein

Gepubliceerd: Maandag 13 mei 2024 13:33

Basisscholen in de race voor ANWB Verkeersplein

Spijkenisse - Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties.

Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen.

Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Zuid-Holland doen 56 basisscholen mee aan de verkiezing, waaronder vier in Spijkenisse. Daarvan maken zeven basisscholen kans op een ANWB Verkeerplein, dankzij een samenwerking met ROV Zuid-Holland. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei via deze link.

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen.

Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.

Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten dat het verkeersplein een hele waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80 procent van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Het past goed bij bewegend leren; door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.

Dit jaar zijn ruim 300 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. De ANWB geeft per provincie één ANWB Verkeersplein weg. ROV Zuid-Holland maakt daar bovenop nog eens zes ANWB Verkeerspleinen mogelijk. De ANWB en het ROV Zuid-Holland zetten zich allebei in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Daarom hebben zij de handen dit jaar weer ineengeslagen.

Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s. In elke regio wordt een winnaar gekozen. In totaal winnen zeven basisscholen in Zuid-Holland een ANWB Verkeersplein. De winnende basisscholen ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein, een lespakket, een verkeerslicht en een ANWB-fietsje.

Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/wineenverkeersplein.

Deel deze pagina: