Live Live

Bewoners gemeente Brielle in actie tegen zwerfafval

Gepubliceerd: Zondag 21 maart 2021 15:03

Bewoners gemeente Brielle in actie tegen zwerfafval

Een groot deel van het zwerfafval breekt langzaam of zelfs helemaal niet af in de natuur.

Brielle/Zwartewaal - Zaterdag 20 maart was de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon. Op deze dag werd in heel Nederland zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd. In Zwartewaal had de kerk het initiatief genomen om samen in actie te komen tegen zwerfafval in het dorp.

Voor veel mensen is zwerfafval een doorn in het oog. Het is afval dat - bewust of onbewust - is achtergelaten op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Een groot deel van het zwerfafval breekt langzaam of zelfs helemaal niet af in de natuur. Zo duurt het bijvoorbeeld 20 jaar voordat kauwgom is afgebroken en een blikje minimaal 50 jaar. Wethouder Robert Van der Kooi: ,, Helaas belandt nog steeds veel afval in de openbare ruimte in plaats van in containers en afvalbakken. Dit heeft negatieve gevolgen voor planten, dieren en natuur. Het is goed om te zien dat jong en oud zich vrijwillig inzet om zwerfafval tegen te gaan. Veel kleine beetjes kunnen een groot verschil maken."

In totaal kwamen er zaterdag zo'n 15 personen in Zwartewaal in actie tegen zwerfafval. Op zondag 21 maart was er ook weer een opruimactie van "Brielle Ruimt Samen Op!". De gemeente Brielle heeft grijpers en diverse materialen beschikbaar gesteld aan de initiatiefnemers.

Ook in actie komen? Op de website van Nederland Schoon lees je hoe je dit op een veilige manier, volgens de corona maatregelen doet: www.nederlandschoon.nl/preventiemaatregelen-corona.

Deel deze pagina: