Live Live

Blij met uitspraak Raad van State over windmolens

Zaterdag 14 oktober 2023 10:38

Blij met uitspraak Raad van State over windmolens

Windmolens op de plek waar grote schade wordt toegebracht aan de ook in crisis verkerende natuur is voor Natuurvereniging Hollandse Delta onaanvaardbaar.

Regio - Natuurvereniging Hollandse Delta is blij met de uitkomst van de zitting van de voorzieningenrechter van de Raad van State in verband met het door de vereniging ingediende schorsingsverzoek van het bestemmingsplan voor de bouw van twee megawindmolens op de Haringvlietdam.

Met het ingediende schorsingsverzoek probeerde de Natuurvereniging juridisch geborgde zekerheid te verkrijgen dat niet eerder met de bouw van het windpark begonnen kan worden zolang men niet beschikt over een vergunning/ontheffing op basis van de Natuurbeschermingswet.

Natuurvereniging Hollandse Delta is tegen plaatsing van windmolens middenin het gebiedje tussen de vier Natura 2000-gebieden Voornes Duin, Voordelta, Haringvliet en Duinen van Goeree en Kwade Hoek. Alle vier deze gebieden behoren tot de rijkste topnatuur van Nederland. Er bestaat gegronde vrees dat de twee megawindmolens van meer dan 200 m hoog vele slachtoffers gaan eisen onder de miljoenen passerende trekvogels en trekkende vleermuizen. Ook wordt gevreesd voor de in deze gebieden broedende soorten als zeearend, visarend, wespendief, grote stern, visdief, lepelaar en aalscholver. Zelfs zodanig dat voor alle soorten wordt gevreesd dat de 1% mortaliteitsnorm overschreden wordt waardoor de zgn. Staat van Instandhouding ernstig zal verslechteren, zeker nu ook de nog altijd heersende vogelgriep de verschillende populaties heeft gedecimeerd.

Natuurvereniging Hollandse Delta is een groot voorstander van de energietransitie, maar windmolens op de plek waar grote schade wordt toegebracht aan de ook in crisis verkerende natuur is voor Natuurvereniging Hollandse Delta onaanvaardbaar.

Tijdens de zitting bleken de gemeente Voorne aan Zee en de exploitant bereid op een juridisch geborgde wijze toe te zeggen niet eerder met de werkzaamheden te beginnen zolang ze niet beschikken over een ontheffing van de Natuurbeschermingswet. De rechter verbond daaraan tevens dat Natuurvereniging Hollandse Delta minstens twee maanden van tevoren op de hoogte gesteld dient te worden van voorgenomen bouwactiviteiten zodat zij in staat gesteld wordt om opnieuw om schorsing te kunnen vragen. Door deze juridisch vastgelegde voorwaarden besloten Natuurvereniging Hollandse Delta en de andere eisers af te zien van hun verzoek om schorsing, omdat alle met schorsing te bereiken doelstellingen door deze uitspraak van de rechter al waren binnengehaald.

De definitieve afhandeling van de bezwaarschriften tegen de windmolens op de Haringvlietdam zal overigens pas in de zomer van 2024 door de Raad van State afgerond gaan worden en dan zal moeten blijken of de ingediende bezwaren tegen plaatsing van de twee megawindmolens van meer dan 200 m hoog ervoor gaan zorgen dat de plannen voor het plaatsen van windmolens op die plek kunnen door gaan of juist niet.

Voor verdere informatie over het standpunt van Natuurvereniging Hollandse Delta of voor ondersteuning van onze werkzaamheden kunt u contact opnemen met de vereniging via voorzitter@hollandsedelta.knnv.nl

Deel deze pagina: