Live Live

Blikvanger Brielle veilig gesteld voor de toekomst

Gepubliceerd: Zaterdag 25 december 2021 11:49

Blikvanger Brielle veilig gesteld voor de toekomst

Het doel is dat de Catharijnekerk uit de steigers is voor maart 2022, de start van het Brielse jubileumjaar.

Brielle - Zo’n acht maanden na het in de steigers zetten van de Sint-Catharijnekerktoren komt het einde van de restauratiewerkzaamheden in zicht. De onderhoudsbeurt was hard nodig om het natuursteen van de monumentale toren uit de vijftiende eeuw in stand te houden. Nu de windveer -een recent verguld Geuzenschip met bolle zeilen- is teruggeplaatst, kan gestart worden met het afbreken van de eerste lagen van de steiger.

De aanleiding van het groot onderhoud was ernstige slijtage van de ballusters (spijlen) bovenop de toren en een stuk steen dat eind 2018 was losgekomen. In maart 2019 is al het natuursteen van de gevels geïnspecteerd met een enorme hoogwerker en zijn de loszittende delen verwijderd.

Toren volledig aangepakt

Dit jaar is de toren van de Sint-Catharijnekerk volledig onder handen genomen. Zo is de slijtage aan de balusters bovenop de kerktoren en in de lager gelegen delen grondig aangepakt. Voor de balustrade is kalksteen uit de zuidkust van Engeland gebruikt, dat goed bestand is tegen zoutinvloeden. Daarbij is het voegwerk nagelopen en zijn kapotte stenen vervangen. Dit alles gebeurt in opdracht van de gemeente door restauratiebedrijf Meesters In en onder begeleiding van Walraad architecten. Naar verwachting ronden zij het onderhoud eind december volledig volgens planning af.

Volgens planning
Dat de werkzaamheden nog steeds volgens planning verlopen is bijzonder te noemen. Enkele weken na de start van de werkzaamheden werd tijdens het opbouwen van de steiger een broedende torenvalk gesignaleerd. De roofvogelsoort met toepasselijke naam vond in een nestkast aan de toren van de kerk een beschutte slaap- en broedplaats. Een maand na de ontdekking vlogen de jonge torenvalken uit en konden de werkzaamheden worden herstart.

Uit de steigers

Het doel is dat de kerk uit de steigers is voor maart 2022, de start van het Brielse jubileumjaar. Voor die tijd staan nog een aantal klussen op de planning, waaronder het terugplaatsen van het uurwerk. Wethouder André Schoon: ‘De Sint-Catharijnekerk is één van onze belangrijkste monumentale gebouwen. Het is historisch zo belangrijk om dit in ere te houden. Ik ben dan ook trots dat Brielle zich inzet voor het behoud van het erfgoed in onze gemeente. Het DNA van Brielle is historie en daar zijn wij zuinig op.’

Deel deze pagina: