Live Live

Bouw testvelden zonnepanelen op water

Gepubliceerd: Maandag 31 augustus 2020 19:00

Bouw testvelden zonnepanelen op water

Eén veld is rond en draait mee met de zon, het andere veld is vierkant en heeft zonnepanelen in een vaste positie.

Oostvoorne - Op de testlocatie van TNO op het Fieldlab Green Economy bij het Oostvoornse meer zijn de eerste twee testvelden van het project Zon op water geïnstalleerd. Twee aanbieders van deze systemen voor drijvende zonnepanelen, SolarisFloat (Portugal) en Isifloating by Isigenere (Spanje) hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan de montage en de tewaterlating.

Dankzij de goede weersomstandigheden zijn de werkzaamheden vlot verlopen. Eén veld is rond en draait mee met de zon, het andere veld is vierkant en heeft zonnepanelen in een vaste positie. Na de tewaterlating zijn de eilanden op locatie gebracht en verankerd.

Eerste zomerstorm doorstaan

Het beproeven van de verankering vormt onderdeel van de testactiviteiten. Mooi is om vast te stellen dat de systemen de zomerstorm van woensdag 26 augustus goed hebben doorstaan. De twee velden worden binnenkort aangesloten op de meetstations en het elektriciteitsnet . Begin september zal het Nederlandse bedrijf Texel4Trading/SolarFloat het derde testveld opbouwen en in gebruik nemen. Daarna zal het onderzoek daadwerkelijk starten. Partners in dit onderzoeksproject zijn TNO, SABIC, Equinor en de gemeente Westvoorne.

Deel deze pagina: