Live Live

Brielle viert een laatste keer 450 jaar vrijheid

Maandag 12 december 2022 11:00

Brielle viert een laatste keer 450 jaar vrijheid

Brielle kijkt terug op een mooi herdenkingsjaar die voor en door Briellenaren tot stand is gekomen

Brielle - Op zaterdag 10 december vierde Brielle het einde van het jubileumjaar. Een jaar dat in het teken stond van verbinden in vrijheid voor iedereen. Op 1 april 1572 werd Brielle als eerste stad in Nederland bevrijd van de Spaanse bezetting door de Watergeuzen. De Sint-Catharijnekerk opende haar deuren voor verschillende activiteiten van het slotfeest. In het Arsenaal werd er voor kinderen een feestelijke middag georganiseerd.

De vele bezoekers konden een laatste keer genieten van allerlei evenementen tijdens het Slotfeest Jubileumjaar. De dag begon met een lezing van terrorisme-expert prof. dr. Beatrice de Graaf. De lezing werd theatraal en muzikaal omlijst door zo'n 70 deelnemers. Dit werd door een volle kerk zeer gewaardeerd.

In de middag was er een theaterstuk van de Culturele Stichting Voorne, die Brielse verhalen vertelde van vroeger, nu en in de toekomst. De gebrandschilderde ramen in de kerk waren de inspiratiebron over vroeger. De verhalen van nu gingen over het Brielle-boek Verleden en verandering Brielle 1980-2022. Eerder op de dag ontving burgemeester Gregor Rensen hier het eerste exemplaar van.

Leerlingen van het Bahûrim en het Maerlant vertelden over hun dromen van de toekomst. Die werden opgeborgen in een tijdcapsule die over een paar jaar wordt geopend. Later in de middag was er de Briellequiz waarin 9 wijken en dorpen tegen elkaar streden, met als onderwerp: wie weet het meeste over de dorpen en wijken van de gemeente? Het team Brielsch Dom uit de binnenstad won de quiz. Het jubileumfeest eindigde met optredens van Brielse artiesten: Maerlant Collective, Pekel, Lucia Hakbijl, Briels aanschuifkoor en dans van Brielle danst HOOP.

Brielle kijkt terug op een mooi herdenkingsjaar die voor en door Briellenaren tot stand is gekomen m.m.v. de stichting Brielle 2022 en de stichting Eersteling der Vrijheid. De Geuzen- en Martelarenroute, de Martelarenfietsroute, de maquette van de vesting, de speurtocht voor kinderen en het beeld van Rochus Meeuwiszoon zijn enkele van de blijvende aandenkens aan het jubileumjaar. Bewoners en bezoekers van Brielle kunnen hier nog steeds van genieten.

De activiteiten tijdens het slotfeest werden mede mogelijk gemaakt door Stichting het Brielse Sinterklaashuis en Culturele Stichting Voorne.

Deel deze pagina: