Live Live

CEO Allard Castelein zwaait af na tien jaar

Zondag 16 juli 2023 14:37

CEO Allard Castelein zwaait af na tien jaar

Castelein wordt opgevolgd door Boudewijn Siemons (58) als CEO a.i. Siemons is nu COO van het Havenbedrijf Rotterdam.

Regio - CEO Allard Castelein zwaait af na bijna tien jaar het Havenbedrijf Rotterdam. Onder zijn leiding zette de haven de transitie in van fossiel naar duurzaam. Door zijn focus op digitalisering zijn logistieke ketens in de haven veel efficiƫnter geworden. Castelein verlaat het Havenbedrijf met een Koninklijke en een gemeentelijke onderscheiding.

Castelein (65) had zijn laatste werkdag op 14 juli. Eerder nam hij al feestelijk afscheid van medewerkers bij het Havenbedrijf en van relaties. Castelein wordt opgevolgd door Boudewijn Siemons (58) als CEO a.i. Siemons is nu COO van het Havenbedrijf en daarmee verantwoordelijk voor infrastructuur en maritieme zaken. Hij zal beide functies combineren totdat een nieuwe CEO is benoemd. Hij vormt samen met CFO Vivienne de Leeuw (48) de directie.

Castelein heeft het voortouw genomen in de energietransitie van de haven. In 2015, in het jaar nadat hij tot CEO was benoemd, werd het Internationale Klimaatakkoord van Parijs gesloten waarmee bindende afspraken zijn gemaakt over het tegengaan van de opwarming van de aarde. Het markeerde het begin van de energietransitie van de haven en het industrieel complex. Castelein zag dit als een kans, in plaats van een bedreiging, en wist daarmee vele anderen mee te nemen op de weg van een fossiele naar een groene, duurzame haven.

Castelein heeft de digitalisering van het Havenbedrijf en de Rotterdamse haven een stap verder gebracht, waardoor de logistieke keten veel efficiƫnter is geworden. Onder zijn leiding heeft het Havenbedrijf kennis en ervaring ten dienste heeft gesteld van de ontwikkeling van andere havens en industriegebieden wereldwijd. Op deze en vele andere manieren heeft hij de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven wereldwijd versterkt.

De bijdrage van Castelein is niet onopgemerkt gebleven. Tijdens zijn afscheidsbijeenkomst kreeg hij twee onderscheidingen. Hij is door Koning Willem-Alexander benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor duurzame energie en scheepvaart. Deze onderscheiding ontving hij van minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). De Gemeente Rotterdam kende hem de Johan van Oldenbarneveltpenning toe vanwege zijn grote bijdrage aan de energietransitie in de Rotterdamse haven en het internationaal op de kaart zetten van de havenstad. Ook zijn inzet en betrokkenheid voor verschillende maatschappelijke en culturele organisaties in Rotterdam wogen mee bij het toekennen van beide onderscheidingen.

Deel deze pagina: