Live Live

College legt gemeenteraad sluitende begroting 2024 voor

Woensdag 18 oktober 2023 10:01

College legt gemeenteraad sluitende begroting 2024 voor

De begroting is sluitend voor 2024 en 2025, maar de jaren erna laten een fors tekort zien.

Voorne aan Zee - Het college van B&W van de gemeente Voorne aan Zee legt de gemeenteraad een sluitende begroting 2024 en 2025 voor. In deze eerste begroting van de nieuwe gemeente geeft het college handen en voeten aan de plannen uit het collegeprogramma, dat voor de zomer is vastgesteld. Doel van het college was om de financiën op orde te krijgen en het preventieve toezicht van de provincie Zuid-Holland te beëindigen. Daarnaast is het gelukt de woonlasten voor inwoners niet verder te laten stijgen dan de inflatiecorrectie van 3%.

Mooie mijlpaal
Wethouder van financiën, Robert van der Kooi: ‘De afgelopen tien maanden is ontzettend hard gewerkt aan het samenvoegen van de budgetten van de voormalige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Deze samenvoeging heeft de nodige financiële voordelen opgeleverd. Het was geen eenvoudige klus, maar we hebben nu de financiën op orde. Met trots kan ik daarom zeggen dat het ons is gelukt een sluitende, eerste begroting van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee aan de gemeenteraad te presenteren. Een mooie mijlpaal!’

Preventief toezicht
Voorne aan Zee staat sinds de fusie op 1 januari 2023 onder preventief toezicht van de provincie Zuid-Holland. Dat is een normale gang van zaken voor een fusiegemeente. Met een sluitende begroting voor de komende twee jaar zal de provincie het preventieve toezicht naar verwachting opheffen. Wethouder Van der Kooi: ‘Dit betekent dat we als gemeentebestuur zelf aan het roer komen te staan en zelf beslissingen kunnen nemen zonder daarvoor de provincie om toestemming te hoeven vragen. Dat is natuurlijk fijn! Toch blijven we scherp aan de wind varen en heel kritisch op onze uitgaven. Dat is nodig, want na 2025 komen er lastige jaren aan.’

Moeilijke jaren
De begroting is sluitend voor 2024 en 2025. De jaren erna laten een fors tekort zien. Dat tekort wordt veroorzaakt, doordat de bijdrage van het Rijk aan de gemeenten in 2026 en 2027 veel lager wordt. Zou deze bijdrage gelijk blijven aan die van 2024 en 2025, dan hadden we ook voor deze jaren een sluitende begroting kunnen presenteren. Bijna iedere gemeente in Nederland heeft hiermee te maken, maar als het doorgaat raakt het ons hard. Natuurlijk gaan we ons hierop voorbereiden en onderzoeken we hoe we dit tekort kunnen opvangen.

Besluitvorming
Op donderdag 9 november buigt de gemeenteraad zich over de begroting. Geïnteresseerden kunnen de raadsvergadering volgen via onze website: https://voorneaanzee.notubiz.nl/.

Deel deze pagina: