Live Live

Constructieve CDA thema-avond over stikstofbeleid

Dinsdag 01 november 2022 12:46

Constructieve CDA thema-avond over stikstofbeleid

Het CDA-Nissewaard heeft het initiatief genomen om een motie op te stellen, waarin het college wordt opgeroepen in actie te komen. 

Nissewaard - Op donderdagavond 27 oktober heeft het CDA afdeling Nissewaard een thema-avond georganiseerd over de aanpak van het stikstofbeleid. Behalve CDA-leden waren ook veel agrarische ondernemers en vertegenwoordigers van de agrarische commissie Nissewaard en LTO-Noord Voorne-Putten aanwezig. Vanuit de provincie Zuid-Holland was gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) (verantwoordelijk voor o.a. landbouwbeleid in de provincie) aanwezig.

Het CDA-Nissewaard heeft het initiatief genomen om een motie op te stellen, waarin het college wordt opgeroepen in actie te komen en initiatief te nemen voor een overleg met de agrarische sector, natuurorganisaties en de provincie om samen te komen tot een gebiedsgerichte aanpak die recht doet aan en rekening houdt met de belangen van de sector, de natuur, de gemeente en de provincie. Deze motie is raadsbreed aangenomen. Na korte introducties door: lokale CDA over politieke ondersteuning vanuit Nissewaard voor de sector, de LTO over de toegevoegde waarde van de sector maar ook de grote zorgen en de vele vragen licht gedeputeerde Meindert Stolk, de rol en mogelijkheden van de provincie toe. Daarna kwam een inhoudelijke, scherpe maar constructieve discussie op gang waar de aanwezigen met name met de gedeputeerde maar ook met elkaar over in discussie gingen.

Alle aanwezigen waren het eens over het feit dat het vertrouwen tussen overheid en de sector ernstig geschaad is. Hoe kan je als boerenbedrijf een visie ontwikkelen en investeren als de regelgeving niet duidelijk is of ontbreekt? De continue veranderende regelgeving en zienswijze vanuit alle overheden draagt daar zeker niet aan bij. Ook de gedeputeerde erkent dat dit een lastig gegeven is. Wat wel zeker is dat 1 juli 2023 de provinciale aanpak in duidelijke planvorming gereed moet zijn. Gedetailleerde uitvoering van die plannen moeten dan in de komende jaren plaats vinden. Gedeputeerde Stolk wil zeker naar een veel transparanter systeem met bv. het vastleggen van doelstellingen die door de individuele belanghebbende ingevuld zal moeten worden. Advies van de gedeputeerde: ‘Neem als sector nu al initiatief om je gezamenlijk zo goed mogelijk voor te bereiden op te verwachten regelgeving ook al is nog veel onduidelijk.’

Alle aanwezigen waren het eens dat er nog vele vragen onbeantwoord zijn maar dat het van groot belang is dat partijen gezamenlijk gaan en blijven optrekken voor de toekomst voor de sector en onze omgeving. De aanwezigen spraken hun waardering uit voor de geboden gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Het CDA-Nissewaard is blij dat zij met deze themabijeenkomst een bijdrage kan leveren aan herstel van het vertrouwen.

Deel deze pagina: