Live Live

De Bosrand op stage bij Profile Van Oudenaarden

Zondag 19 februari 2023 12:33

De Bosrand op stage bij Profile Van Oudenaarden

De groepen 1 en 2 zijn op excursie geweest naar Profile Van Oudenaarden – Fietsenwinkel in Het Wout in Brielle.

Oostvoorne - Basisschool de Bosrand uit Oostvoorne werkt in de groepen 1 en 2 met een thematisch beredeneerd aanbod afgestemd op cruciale doelen. Zij gaan hierbij uit van kerndoelen, door de overheid bepaald, die belangrijk zijn voor kleuters zodat zij een brede basis meekrijgen waar zij van profiteren.

Deze weken staan in het teken van de fiets. Dit betekent dat het gehele lesaanbod, gedurende zes weken, hierop is aangepast. De betreffende klassen worden zoveel mogelijk rijk, uitdagend en betekenisvol ingericht met alles wat met fietsen te maken heeft, van verkeersveiligheid, de ANWB, politie tot letterlijk een fietsenmaker in de klas met echte fietsen.

Spel en een uitdagende leeromgeving helpen kleuters bij het leren en ontwikkelen vanuit hun eigen nieuwsgierigheid. En wat is er dan leuker om de fietsenmaker zelf te gaan bezoeken! Juf Ingrid: ‘Op de Bosrand werken we nu ruim drie jaar met deze visie en aanpak. We leggen de lat hoog maar omdat het we het onderwijs zowel inhoudelijk als praktisch betekenisvol aanbieden is de betrokkenheid hoog en beklijft het beter. Daarnaast kijken we wat de kinderen nodig hebben, wat zijn hun onderwijsbehoeften en passen ons aanbod, handelen en onze leeromgeving hierop aan. Op deze wijze begeleiden we de kinderen zo goed mogelijk om sprongen te kunnen maken in hun ontwikkeling.’

De groepen 1 en 2 zijn op excursie geweest naar Profile Van Oudenaarden – Fietsenwinkel in Het Wout in Brielle. Juf Rinske: ‘Eigenaar Johan heeft ons fantastisch verwelkomd! De kinderen mochten een kijkje nemen in de winkel, waar we onze ogen hebben uitgekeken en daarna ook in de werkplaats. Maarten heeft ons een presentatie gegeven over de meest gangbare reparaties aan de fiets, zoals een band plakken. Ook liet hij verschillend gereedschap zien en hoe je dit kunt gebruiken. De kinderen hadden vooraf vragen bedacht, opgeschreven en meegenomen. Deze vragen zijn allemaal voor ons beantwoord. Hiermee laten wij zien dat onderwijs nog meer van betekenis kan zijn in combinatie met de echte culturele praktijk, de samenleving zelf. De kinderen hebben een interessante leerzame ochtend gehad, wellicht hebben we er over 15 jaar een paar enthousiaste fietsenmakers bij!’. Alle kinderen kregen een bidon mee naar huis, handig voor op de fiets maar ook voor op school!

Deel deze pagina: