Live Live

Drukte op streekwarenmarkt bij de Duinhuisjes

Maandag 21 augustus 2023 13:53

Drukte op streekwarenmarkt bij de Duinhuisjes

In totaal waren er zo'n 17 stands die allen druk werden bezocht door de bezoekers. 

Rockanje - Het kon niet op, afgelopen zaterdag aan de Duinstraat in Rockanje. Er lieten zich in vijf uur tijd bijna 330 bezoekers zien op het terrein van het openluchtmuseum. Er waren dan ook 17 verkopers met hun stand – sommigen waren er als vanouds, anderen waren er voor het eerst.

Soms vraag je je af waarom mensen op zo'n dag langskomen. Ze zitten wel een paar uur op een bankje in het zonnetje, in het hoekje bij de receptie te praten en te drinken. Anderen komen ook op deze dag, markt of niet, gewoon omdat ze de huisjes willen bekijken. Maar de meesten komen toch voor de ambachtelijke producten, de verse groenten en de oude spulletjes.

Zachte wanten

De zelfgetimmerde vogelhuisjes vlogen als warme broodjes over de toonbank. Mooie halskettingen, prachtig ringen en verjaardagskaarten om iemand een plezier mee te doen. Oude boekjes met titels als 'Hansje Knipperdolletje' en een 'Gids voor de huisvrouw', die precies vertelt hoe je nylon kousen wast en droogt. Om maar iets te noemen.


Een Waalse bezoekster uit België gaf in het Nederlands én in het Frans lucht aan haar enthousiasme: 'We hebben een geweldige middag gehad en kochten geweldige lokale en ambachtelijke producten: een vilten kwal, advocaat, prachtige wanten, fruit. Ik hou van mijn schattige wanten. J'adore mes jolies mitaines.'

Pompoenen

Er was honing en er waren talloze honingproducten: honing in een potje, maar ook honingzeep en een honingdrank. Nog veel meer lag er uitgestald: postelein, piccalilly, eigengemaakte jam met sambal. Er waren creatieve kraampjes met wol en vilt. De pompoenen liepen wat minder hard, maar droegen veel bij aan de landelijke sfeer, net als de kraam met verse groenten van Sjoukes. Het kraampje met het 'buttengeweune' bier uit Rockanje was er voor het eerst – en vast niet voor het laatst...

Het openluchtmuseum is nog open tot 1 oktober, op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag.

Deel deze pagina: