Live Live

Duurzame maatregelen Woonbedrijf Westvoorne

Gepubliceerd: Donderdag 17 november 2022 16:11

Duurzame maatregelen Woonbedrijf Westvoorne

De verduurzaming past in het streven van de gemeenten op Voorne-Putten om per 2040 een energie neutrale woningvoorraad te hebben.

Westvoorne - Op 15 november is in Oostvoorne de start gevierd van het verduurzamen van 55 huurwoningen van Woonbedrijf Westvoorne. In aanwezigheid van bewoners ondertekenden wethouder Henk de Graad en commercieel manager Jurgen Schoenmakers van bouwbedrijf De Bonth van Hulten de symbolische overeenkomst van samenwerking in dit verduurzamingsproject.

Sinds half september wordt er volop gewerkt aan de woningen aan de Gijzenhoekweg en omgeving in Oostvoorne. Deze buurt telt 55 huurwoningen van Woonbedrijf Westvoorne die gebouwd zijn in de jaren ’60. De woningen worden energiezuinig, comfortabel en veilig gemaakt. Er worden nieuwe kozijnen aangebracht met drielaagsglas en een nieuw dak met dakisolatie, nieuwe goten en een dakraam. De spouwmuren worden geïsoleerd en er komt een nieuw ventilatiesysteem met warmteterugwinning De nieuwe voor- en achterdeuren worden uitgevoerd met een meerpuntsluiting. Alle ramen en deuren krijgen inbraakwerend hang- en sluitwerk. Wanneer huurders dat willen kunnen zonnepanelen en vloerisolatie worden aangebracht. De eerste blokken staan in de steigers om aangepakt te worden. Medio april 2023 zijn alle werkzaamheden afgerond.

Wethouder Henk de Graad: “Ik ben er trots op dat we deze woningen nu zo grondig kunnen verduurzamen. We hopen op deze manier alle woningen van het Woonbedrijf te kunnen verduurzamen voor meer comfort en lagere energielasten. Het verlagen van de woonlasten en het verhogen van het woongenot zijn speerpunten van het Woonbedrijf, dat is een blijvende opgave.”


Jurgen Schoenmakers: “Woning verduurzaming in bewoonde staat is ingrijpend. Bewoners zullen tijdens de werkzaamheden overlast ervaren en hier vragen over hebben. Onze mensen proberen ze daarin te begeleiden tijdens de werkzaamheden tot het moment waarop ze kunnen gaan genieten van een comfortabele en energiezuinige woning. Wij er trots op dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan de ambities van het Woonbedrijf.”

Het plan van aanpak is tot stand gekomen in overleg met bewoners. Tijdens keukentafelgesprekken ter voorbereiding van de uitvoering hebben zij hun persoonlijke wensen kenbaar kunnen maken en is uitleg gegeven over de aanpak en de planning. Waar nodig is maatwerk geleverd.

Doel van de verduurzaming is ook het ‘NOM-ready’ maken van de woningen, zodat deze in de nabije toekomst in een paar stappen ‘nul-op-de-meter’ kunnen worden gemaakt. De aanpak resulteert nu direct al in verbetering van de energieprestatie, verhoging van de veiligheid en verbetering van de uitstraling en wooncomfort.

Woonbedrijf Westvoorne zet zich ook de komende jaren in voor goede en betaalbare huisvesting. Vanaf 1 januari gaat Woonbedrijf Westvoorne verder als Woonbedrijf Voorne aan Zee, als gevolg van de fusie van de gemeenten Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis tot de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. In het onlangs vastgestelde Koersplan staan de plannen en ambities beschreven op het gebied van beschikbaarheid, verduurzaming en woningkwaliteit, sociale en fysieke leefbaarheid, dienstverlening en participatie en de interne opgave. De werkzaamheden sluiten hierbij aan.

Deel deze pagina: