Live Live

Eerste containertuintje in Brielle geplaatst

Donderdag 28 juli 2022 13:14

Eerste containertuintje in Brielle geplaatst

Met een containertuintje wordt er minder afval bijgezet en het groen zorgt bovendien voor een fraaier aanzicht en meer biodiversiteit.

Brielle - Dinsdag is in de wijk Rugge het eerste containertuintje van Brielle geplaatst op de hoek van Gerard van Voornestraat en de Jacoba van Beierenstraat. Wethouder André Schoon onthulde samen met de eerste enthousiaste groenadoptant officieel het eerste tuintje.

Een containertuintje is een tuintje met echte bloemen en planten rondom een ondergrondse container. Het moet voorkomen dat er zwerfvuil naast de ondergrondse vuilcontainer wordt geplaatst. Buurtbewoners kunnen zich aanmelden als groenadoptanten. Zij gaan gezamenlijk de tuintjes onderhouden.

Containertuintje vergroent leefomgeving

“Afval naast ondergrondse containers ziet er rommelig uit en kan zorgen voor stank en ongedierte. Met een containertuintje wordt er minder afval bijgezet en het groen zorgt bovendien voor een fraaier aanzicht en meer biodiversiteit. Het is mooi dat we in samenwerking met onze inwoners dit probleem op een positieve manier kunnen aanpakken” vertelt wethouder Schoon.

Planten en bloemen

De containertuintjes in Brielle zijn door CityGard gemaakt van gerecycled plastic en door plaatselijke hovenier Frans van den Bos gevuld met winterharde planten zodat het er het jaar door mooi uitziet. Denk aan rozemarijn, dwergvlinderstruiken en kattenkruid. De containertuintjes vergroten zo de biodiversiteit, dus meer bijen en vlinders. Ook kunnen ze tegen een stootje (de container wordt immers regelmatig geleegd) en zijn ze makkelijk te onderhouden.

Unieke samenwerking

Het idee voor de containertuintjes komt vanuit een participatie-onderzoek van 2021 met Wijkraad Rugge, woningeigenaren, verhuurders en de gemeente. Ook de nieuwe woningcorporaties, Maasdelta en Ressort wonen, worden hierbij betrokken. “De containertuintjes zijn een vrolijke en vriendelijke manier om in samenwerking met bewoners bijplaatsingen naast de ondergrondse container tegen te gaan”, aldus Ineke van Wijkraad Rugge. Doordat omwonenden zelf de tuintjes onderhouden wordt de connectie en saamhorigheid in de buurt versterkt.

Vergroening en verbinding

In overleg met de wijkraad is gekozen om op nog een aan aantal locaties in Rugge containertuintjes te plaatsen. Wilt u ook een containertuintje om de ondergrondse container bij u in de buurt? Dan kunt u zich ook aanmelden als groenadoptant. Zo zetten wij ons samen in voor een schonere buurt.

Groene vingers gezocht!


De gemeente zoekt inwoners in Brielle die een containertuintje willen onderhouden. Je adopteert een containertuintje en zorgt voor de planten. Dit wil zeggen: af en toe water geven, onkruid verwijderen en snoeien. Met jouw inzet ziet je wijk en directe woonomgeving er mooier uit! Aanmelden kan door een mail te sturen naar j.schot@brielle.nl.

Deel deze pagina: