Live Live

Eerste editie Plogging & Clean Up Challenge

Gepubliceerd: Maandag 04 februari 2019 11:34

Eerste editie Plogging & Clean Up Challenge

Plogging wordt gedaan door planderlaars en is een combinatie van hardlopen en zwerfvuil rapen.

Spijkenisse - Op zondag 3 februari vond de eerste editie van de Plogging & Clean Up Challenge in Spijkenisse plaats. Met 75 deelnemers verdeeld over 18 teams was de opruimactie een groot succes. Plogging is een combinatie van hardlopen en zwerfvuil rapen. Aan de challenge deden ook veel wandelaars mee, plandelaars genoemd.

De challenge begon om 10.00 uur na het 'startschot via een video' vanuit een voor ieder team zelfgekozen plek. De teams hadden de dagen ervoor plogroutes uitgestippeld. Rond 12.00 uur werden de teams verwacht bij de finish: Kinderboerderij De Trotse Pauw in het centrum van Spijkenisse.

Onderweg naar die plek raapte elk team – gewapend met handschoenen, een grijpstok en zakken - zoveel mogelijk zwerfvuil. Volle zakken werden gefotografeerd met de smartphone en daarna gedeponeerd in ondergrondse containers. Zo kon bij de finish de balans van de dag worden opgemaakt.

En zo geschiedde. De Nissewaardse Wethouder Jan-Willem Mijnans maakte samen met initiatiefnemer Harold Joëls van Plogging.nu de opbrengst bekend: 138 volle zakken zwerfvuil. Het was een eye-opener met twee kanten. Te gek voor woorden hoeveel zwerfvuil er eigenlijk ligt. Maar ook te gek dat mensen in beweging komen en met elkaar een positieve draai geven aan een groen verhaal. Alle deelnemers keerden vol energie en trots huiswaarts.

De organisatie maakte na afloop meteen bekend dat een tweede editie van de Plogging & Clean Up Challenge al op de agenda staat: zaterdag 23 maart. Inschrijving start binnenkort.

Deel deze pagina: