Live Live

Eerste participatieverklaringen in Voorne aan Zee

Donderdag 23 februari 2023 14:43

Eerste participatieverklaringen in Voorne aan Zee

Het participatieverklaringstraject is een verplicht onderdeel van het inburgeringstraject voor statushouders en gezinsmigranten.

Voorne aan Zee - Waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel en wethouder Daan van Orselen hebben op 22 februari 2023 de eerste participatieverklaringen uitgereikt aan een groep van 30 statushouders en gezinsmigranten. Zij vallen onder de nieuwe Wet inburgering 2021, die op 1 januari 2022 van kracht is geworden.

Onder deze nieuwe wet worden nieuwkomers beter begeleid bij het aarden in de Nederlandse samenleving. Met het uitreiken en ondertekenen van de participatieverklaring wordt het einde van het participatieverklaringstraject gemarkeerd.

Het participatieverklaringstraject is een verplicht onderdeel van het inburgeringstraject. Het bestaat uit een aantal workshops, waarin de deelnemers uitgebreid kennismaken met de waarden en normen van de Nederlandse samenleving. In Voorne aan Zee wordt dit traject verzorgd door VluchtelingenWerk Nederland.

Voor nieuwkomers in Nederland is het belangrijk om te weten wat een leven hier inhoudt. Burgemeester Rehwinkel: ‘We willen graag dat statushouders en gezinsmigranten zich snel thuis voelen in onze gemeente. Dit participatieverklaringstraject helpt daar heel goed bij. De training maakt hen onder andere bekend met de gebruiken en normen en waarden die wij in Nederland hanteren. Vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie vinden wij in Nederland heel belangrijk. Maar ze zijn niet altijd vanzelfsprekend, iedereen moet daar zijn steentje aan bijdragen.’

Deel deze pagina: