Live Live

Eerste uitkomsten ecologisch onderzoek gedeeld

Vrijdag 04 augustus 2023 19:44

Eerste uitkomsten ecologisch onderzoek gedeeld

De komende tijd wordt door Waardenburg Ecology hard gewerkt om de laatste hand aan het ecologisch rapport te leggen.

Oostvoorne - De eerste resultaten van het ecologisch onderzoek zijn bekend. Op 5 juli, tijdens de 4e bijeenkomst van de klankbordgroep zijn deze gedeeld met de klankbordgroep. De ecoloog van onderzoeks- en adviesbureau Waardenburg Ecology die het onderzoek heeft uitgevoerd gaf de presentatie in Beachclub Brunotti in Oostvoorne.

Tijdens de presentatie werd de klankbordgroep eerst kort meegenomen in windenergie en natuur in het algemeen. Vervolgens werd de onderzoeksmethodiek voor Windproject Noordzeeboulevard toegelicht. Er is in het kader van de Wet natuurbescherming een uitgebreid ecologisch onderzoek uitgevoerd om de mogelijke effecten van de beoogde windmolens voor flora en fauna in kaart te brengen en te toetsen. Uit dat onderzoek kunnen de eerste resultaten voorzichtig worden geconcludeerd.

Vleermuizen en de onderzoeksmethodiek


Het vleermuisonderzoek bestaat uit twee componenten. Een deel van het onderzoek is uitgevoerd door de aanwezigheid van vleermuizen in het onderzoeksgebied te registreren met een batlogger. Dit is een soort recorder die de ultrasone geluiden van vleermuizen registreert. Hierbij zijn relatief lage aantallen vleermuizen waargenomen in het onderzoeksgebied. De soorten die zijn waargenomen zijn de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis, de rosse vleermuis en de laatvlieger. Daarnaast is er in de migratieperiode van de vleermuizen (augustus-september) gemeten met een zogenaamde audiomoth. Dit is een soort ‘luisterkast’ die nabij het onderzoeksgebied is geplaatst om vleermuizen te registreren. Uit deze meting bleek dat er geen sprake is van massale migratie van vleermuizen in het projectgebied.

Vogels

Ten behoeve van het vogelonderzoek is gedurende een jaar veldonderzoek gedaan naar koloniebroedvogels, hoogwatervluchtplaatsen, najaarstrek en wintervogels. Dit onderzoek is uitgevoerd door visueel waar te nemen met zowel het blote oog als met nachtkijkers. De vliegbewegingen die in het onderzoeksgebied zijn geregistreerd en vormen -samen met het vleermuisonderzoek- de basis voor de Natuurtoets. In de Natuurtoets wordt gekeken hoe de onderzoeksresultaten zich verhouden tot de Wet natuurbescherming. In deze wet staan onder andere regels voor de bescherming van gebieden en soorten in Nederland.

Voorzichtige conclusies

Het gehele ecologische rapport is nog niet gereed en er kunnen dus nog geen harde conclusies worden getrokken. Wel geeft de ecoloog als voorzichtige conclusie aan dat Windproject Noordzeeboulevard op zichzelf waarschijnlijk voldoet aan de wet- en regelgeving wat betreft sterfte van vogels en vleermuizen. Mogelijk blijkt in het uiteindelijke rapport dat de cumulatieve sterfte van enkele meeuwensoorten wél op de grens ligt van de wet- en regelgeving. Cumulatieve sterfte betekent dat ook wordt gekeken naar de sterfte van een bepaalde soort ten gevolge van bijvoorbeeld andere windparken in de omgeving.

De komende tijd wordt door Waardenburg Ecology hard gewerkt om de laatste hand aan het ecologisch rapport te leggen.

Wilt u de presentatie van Waardenburg Ecology bekijken? Deze is op deze pagina te vinden.

Deel deze pagina: