Live Live

FNV: Actiebijeenkomst bij AVR in Rozenburg

Gepubliceerd: Zaterdag 16 januari 2021 11:31

FNV: Actiebijeenkomst bij AVR in Rozenburg

De actie is in de vorm van een drive-in en is van 11.00u tot en met 14.00u.

Rozenburg - Op maandag 18 januari 2021 komen leden van FNV en CNV vanuit het hele land voor een actiebijeenkomst bij AVR in Rozenburg. Ze zijn niet akkoord met het loonbod dat werkgevers voor een nieuwe cao gedaan hebben. Tijdens de zichtbaarheidsactie worden de leden geïnformeerd over het verloop van het cao-traject en krijgen zij de gelegenheid om zelf hun stem te laten horen.

Hanan Yagoubi, bestuurder FNV Publiek Belang: 'Corona heeft geleid tot grote drukte bij de milieustraten en tot aanzienlijk meer huishoudelijk afval. De werknemers van afvalbedrijven die aangesloten zijn bij de WENB, hebben al die tijd keihard gewerkt om de straten schoon te houden, het afval op te halen en te verwerken. Het loonbod dat de werkgevers hebben gedaan is niet in verhouding met het werk dat is verricht door de werknemers in de afval- en verwerkingsbedrijven.'

Eindbod
Tijdens de cao-onderhandelingen hebben de werkgevers de werknemers een bod gedaan met een loonparagraaf als 'eindbod'. Dat eindbod betekent voor de meeste werknemers dat zij er in koopkracht niet of nauwelijks op vooruit gaan. 'De werknemers vinden dit onbegrijpelijk en onnodig en hebben het eindbod van de werkgevers bijna unaniem afgewezen. De verwachting is dat de koopkracht verder zou stijgen en nu dit niet zo blijkt te zijn is de verontwaardiging dermate groot dat dit bij andere bedrijven nu dus leidt tot zichtbaarheidsacties', aldus Yagoubi.

Toekomst
Werkgevers geven aan dat de toekomst onzekere tijden met zich meebrengt. Stikstofproblematiek heeft geleid tot uitstel van grote bouwprojecten en een vermindering in het afvalaanbod. De samenwerkingspartners als gemeenten hebben het op dit moment financieel erg moeilijk. Yagoubi: 'Voor nu is dit een probleem maar dit betreft uitgestelde omzet die op een later tijdstip alsnog wordt gerealiseerd. De vakbonden maken zich, evenals de werkgevers, zorgen over de gevolgen van de importheffing op afval en de CO2-heffing op het verbranden van afval voor de sector. FNV vindt dat bedrijven en werknemers niet de dupe mogen worden van overheidsmaatregelen. Nu en in de toekomst niet.'

Coronamaatregelen
Vanwege de coronamaatregelen is het aantal actievoerders beperkt tot 100, zodat de gezondheid en veiligheid niet in het geding komen. De actie is in de vorm van een drive-in en is van 11.00u tot en met 14.00u.

Deel deze pagina: