Live Live

Geervlietse journalist maakt internationale documentaire

Woensdag 16 maart 2022 12:42

Geervlietse journalist maakt internationale documentaire

Martijn Kramer en Jitse de Graaf, twee ambitieuze documentairemakers, maken de komende maanden de documentaire Bloody Tradition.

Geervliet - Geervliets journalist Jitse de Graaf (20) maakt samen met Martijn Kramer (20) de documentaire Bloody Tradition. De documentaire gaat over de Faeröerse traditie: de Grindadráp. Over twee weken stappen ze op de boot om vervolgens het verhaal achter de griendenslachting objectief vast te leggen. "Het is belangrijk dat nu eindelijk beide kanten van het verhaal gehoord worden", zegt Kramer.

Martijn Kramer en Jitse de Graaf, twee ambitieuze documentairemakers, maken de komende maanden de documentaire Bloody Tradition. In september 2021 lagen aan het einde van de dag op het strand van Skálabotnur 1500 dode grienden. De beelden gingen de hele wereld over en ook in Nederland werd verafschuwd gereageerd. Het schokkende nieuws heeft ervoor gezorgd dat de twee jonge makers eind maart voor een kleine maand naar de Faeröer eilanden vertrekken om de discussie achter de gebeurtenis vast te leggen.

"We leven in een wereld waar tradities steeds vaker onder druk komen te staan", aldus De Graaf. "Door sociale media bereiken plaatselijke gewoonten nu ook de rest van de wereld, waardoor iedereen er een mening over heeft. Veelal gebaseerd op een paar foto's." In de documentaire ligt de focus bij de inwoners zelf. Hoe speelt de discussie over de houdbaarheid van de traditie zich daar af?

Op 18/19 juni 2022 gaat Bloody Tradition in première in het Louis Hartloper Complex in Utrecht.

Deel deze pagina: