Live Live

Gemeente Brielle reikt drie erepenningen uit

Zaterdag 05 februari 2022 17:03

Gemeente Brielle reikt drie erepenningen uit

De erepenningen zijn uitgereikt aan de heer Jan Engelblik, de heer Martijn de Man en de heer Rein Groen.

Brielle - Het gemeentebestuur van Brielle kent volgens traditie de mogelijkheid om tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst als blijk van waardering en erkentelijkheid een Erepenning toe te kennen. Dit jaar was het helaas niet mogelijk om een traditionele nieuwjaarsbijeenkomst te organiseren in de Sint-Catharijnekerk. Het college van burgemeester en wethouders hebben besloten dit jaar drie erepenningen uit te reiken, daarin bevestigd door de gemeenteraad van Brielle.

De erepenningen zijn vrijdag uitgereikt door burgemeester Gregor Rensen in de raadszaal van het Stadhuis. De gemeentelijke erepenning van de gemeente Brielle wordt al vanaf 1986 uitgereikt aan personen of groepen die zich op basis van vrijwilligheid zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Brielle.

De heer Jan Engelblik zet zich al vele jaren verdienstelijke wijze in voor de Brielse samenleving.

Vanaf 2016 werkt hij als vrijwilliger bij boekhandel Hoofdstuk Eén. Hij helpt de eigenaren Jan en Petra Biesheuvel met hun p.r. en advertising en ondersteunt bij de externe profilering van de winkel. Mede dankzij de onbaatzuchtige hulp van de heer Engelblik kan deze zelfstandige boekhandel blijven bestaan. Daarnaast is hij sinds 1985 actief in het Havlickuv Brod Brielle Comité. Hij heeft zich vooral toegelegd op het organiseren van culturele uitwisselingen. Ook zet dhr. Engelblik zich in voor de jaarlijkse kunstmarkt in Brielle, deze heeft inmiddels al 7 keer in de zomer plaatsgevonden. En wordt hij geroemd voor zijn verdienste als vrijwilliger voor het Digitaalhuis en leert hij vluchtelingen de Nederlandse taal. Hij maakt voor hen een mooi CV waarmee ze zich naar werkgevers kunnen presenteren. Als laatste is de heer Engelblik een zeer verdienstelijk amateurfotograaf en hij maakt met grote regelmaat prachtige foto’s van zijn tuin en van Brielle en omgeving, die hij verspreidt via sociale media.

De heer Martijn de Man is werkzaam bij de gemeente Brielle, waar hij vooral verantwoordelijk is voor de exploitatie van het dorpshuis ’t Dijckhuis in Vierpolders. Samen met zijn team weet hij van dit dorpscentrum een zeer gastvrije en zeer huiselijke ingerichte huiskamer van Vierpolders te maken. Maar ook als vrijwilliger is hij een zeer geziene persoon in Brielle die in vele gedaanten een bijdrage levert aan de gezelligheid in Brielle. Van jongs af aan is hij betrokken bij de 1 April vieringen en heeft hij verschillende rollen in het spel gespeeld. In de jaren ’80 speelde hij met veel faveure in zeer verschillende uitdossingen vermakelijke optredens tijdens de toenmalige vrijdagavond koopavonden. Ook heeft hij regelmatig meegedaan met de Maskerade, samen met anderen. Daarnaast speelt hij al vele jaren de rol van Zwarte Piet (de bakpiet) en werkt hij mee aan de voorbereidingen van die intochten. Martijn de Man is toneelspeler bij de Komedianten. Tijdens zijn optredens – bij voorkeur in travestie – brengt hij de lach op de gezichten van de bezoekers. Met de door hem en zijn vrienden samengestelde groep The Man and Friends schrijft en speelt hij ook altijd mee met eenakters die tijdens Brielle achter de Voordeur worden verzorgd in de Consisterie van de Sint-Catharijnekerk. De komische talenten van Martijn de Man komen hier volop tot hun recht.

De heer Rein Groen is al meer dan 20 jaar zeer nauw betrokken als vrijwilliger bij het Vrijheidsbos. In 2000 was hij één van de initiatiefnemers van de totstandbrenging van dit Vrijheidsbos. Van oktober 2000 t/m juni 2021 heeft hij deel uitgemaakt van het bestuur van de stichting die het Vrijheidsbos beheert. De laatste 10 jaar was hij voorzitter. Als bestuurslid en voorzitter heeft hij samen met andere vrijwilligers tal van acties opgezet om sponsoren te vinden of om bijzondere dingen te realiseren, zoals gedichtenborden, een berkenmonument voor het 4/5 mei comité en het plaatsen van een Amaliaboom. Als voorzitter onderhield de heer Groen de contacten met de gemeente, met het Recreatieschap Voorne-Putten en met de beheerder van het gebied, Staatsbosbeheer en met de politie. Ook met studenten van de TU Delft zijn er warme banden opgebouwd. De heer Rein Groen heeft in zijn werkbare leven als hoofd Welzijn Ouderen een belangrijke stempel gedrukt op het ouderenbeleid in de Gemeente Brielle. Daarnaast heeft hij zich langdurig ingezet als vrijwillig chauffeur van de Buurtbus. Tevens is hij ook nog een raadsperiode actief geweest als raadslid voor de PvdA.

Deel deze pagina: