Live Live

Gemeente Brielle wint Erfgoedparel 2022

Gepubliceerd: Vrijdag 04 november 2022 12:47

Gemeente Brielle wint Erfgoedparel 2022

De vakjuryprijs en publieksprijs van de Erfgoedparel werden beide uitgereikt tijdens de Erfgoeddag in Museumpark Archeon. 

Brielle - Gemeente Brielle (publieksprijs) en Streekmuseum Krimpenerwaard (juryprijs) winnen de Erfgoedparel 2022. Deze nieuwe erfgoedvrijwilligersprijs van Zuid-Holland is donderdag uitgereikt tijdens de Erfgoeddag op 3 november. De Erfgoedparel is een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland en mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Uit bijna dertig nominaties hebben deze twee projecten zich weten te onderscheiden op het gebied van participatie, zeggenschap en samenwerking met erfgoedvrijwilligers. Voorzitter van de jury en lid van de Provinciale Staten, Arjan Witte, prees tijdens de uitreiking op de Erfgoeddag de onmisbare rol van de vrijwilligers voor de erfgoedsector. Beide winnaars ontvangen een geldbedrag van €2000,- en een speciaal ontworpen beeld.

Winnaar publieksprijs: Gemeente Brielle


Met 34,8% van de stemmen wist Gemeente Brielle de publieksprijs te winnen met de herbestemming van het kruitmagazijn op de vesting van Brielle. Dit project kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen gemeente en vrijwilligers. Van projectplan en projectbegroting tot realisatie en exploitatie – de vrijwilligers waren gedurende het gehele traject inhoudelijk betrokken. De gemeente Brielle heeft hier zaken uit handen durven geven om van dit project een bottom-up-succes te maken. De vrijwilligers hebben het magazijn met vereende krachten opnieuw beleefbaar gemaakt, middels deze restauratie en herbestemming.

Over de Erfgoedparel

De Erfgoedparel is een tweejaarlijkse prijs die dit jaar voor het eerst is uitgereikt. De erfgoedsector kan niet zonder het bestaan van vrijwilligers die zich inzetten voor het benutten, behouden en beleefbaar maken van (immaterieel) cultureel erfgoed. Over twee jaar zal de Erfgoedparel opnieuw uitgereikt worden door Erfgoedhuis Zuid-Holland en provincie Zuid-Holland.

De Erfgoeddag

De vakjuryprijs en publieksprijs van de Erfgoedparel werden beide uitgereikt tijdens de Erfgoeddag, onder toeziend oog van ruim 200 bezoekers in Museumpark Archeon en een aantal via de livestream.

De Erfgoeddag is een gratis jaarlijks evenement over erfgoed en geschiedenis dat georganiseerd wordt door Erfgoedhuis Zuid-Holland, voor alle betrokkenen en geïnteresseerden in het erfgoedveld. De editie van dit jaar draagt de titel Geschiedenis voor de toekomst. Erfgoedgemeenschappen en hun vrijwilligers zijn onmisbaar voor een toekomstbestendige sector en de Erfgoedparel past dan ook naadloos binnen de programmering van de Erfgoeddag.

Deel deze pagina: