Live Live

Gemeenteraad start met pilot ‘Gast van de Raad’

Woensdag 31 januari 2024 10:34

Gemeenteraad start met pilot ‘Gast van de Raad’

Voorne aan Zee - Inwoners van Voorne aan Zee worden uitgenodigd een kijkje te nemen in de keuken van het lokale bestuur.

De gemeenteraad start met een pilot ‘Gast van de Raad’. Op donderdag 1 februari krijgen de eerste gasten van de gemeenteraad Voorne aan Zee een kijkje achter de schermen van het werk van de gemeenteraad.

De ‘Gasten van de Raad’ worden dan, voorafgaand aan de raadsvergadering, ontvangen door burgemeester Peter Rehwinkel, raadsleden Erik Hoogzand (Forum voor Democratie) en Erik Noordzij (IBV) en raadsgriffier Ariëtte Goslings.

Na een woord van welkom door raadsvoorzitter en burgemeester van Voorne aan Zee, Peter Rehwinkel, volgt uitleg over de rol van de voorzitter, griffier, raad en college. Daarnaast vertellen de raadsleden over hun raadswerk, de motivatie waarom ze in de politiek zijn gegaan, wat leuk is aan het raadswerk en wat minder? Ook hoe zij deze rol invullen en hoe zij de inwoners, verenigingen bij hun raadswerk betrekken. Alles in een informele sfeer, met voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Daarna kunnen de ‘Gasten van de Raad’ de raadsvergadering bijwonen. Na afloop van de raadsvergadering maken de gasten nader kennis met de overige raadsleden en kunnen ze vertellen hoe ze het ervaren hebben en is er nog gelegenheid om vragen te stellen.

Een kijkje in de keuken
Raadsvoorzitter en burgemeester Peter Rehwinkel: ‘Inwoners van Voorne aan Zee worden uitgenodigd een kijkje te nemen in de keuken van het lokale bestuur. Achtergrondinformatie, persoonlijke verhalen van raadsleden, een raadsvergadering bijwonen, nabespreken en evalueren, biedt een vollediger beeld van het belangrijke werk van de gemeenteraad. Daarnaast is het voor de gemeenteraad leerzaam om van de ‘Gasten van de Raad’ terug te horen hoe zij over bepaalde zaken denken.’ Met de pilot ‘Gast van de Raad’ wil de gemeenteraad inwoners van Voorne aan Zee meer inzicht geven over de lokale politiek en deze dichter bij de inwoners brengen. De ‘Gasten van de Raad’ krijgen zo in een ongedwongen sfeer informatie over het raadswerk, de manier van vergaderen, hoe besluiten worden genomen en er wordt vooruitgeblikt op de raadsvergadering van die avond en de onderwerpen die aan de orde zijn. Het idee ‘Gast van de Raad’ is overigens niet nieuw. Het project liep al bij de gemeenteraad van de voormalige gemeente Hellevoetsluis.

Lijkt het u leuk en interessant om gast van de raad te worden? Meld u dan aan via griffie@voorneaanzee.nl. De griffie neemt dan contact met u op.

Deel deze pagina: