Live Live

Grote oefenavond voor brandweerkorpsen

Gepubliceerd: Vrijdag 31 mei 2019 15:06

Grote oefenavond voor brandweerkorpsen

Tijdens deze grote oefening kwamen alle aspecten van technische hulpverlening aan bod. 

Rockanje - Afgelopen woensdagavond ontstond er tijdens de mist een kettingbotsing op de Westvoorneweg waarbij een vrachtwagen, een bus en meerdere personenauto's betrokken raakten. Doordat er tijdens de melding werd gesproken over auto's te water, meerdere gewonden en mensen die bekneld zaten, werd er door de hulpdiensten groot opgeschaald.


Zo begon voor de brandweerploegen van Brandweer Oostvoorne, Brandweer Zwartewaal, Brandweer Hellevoetsluis KAZ62 en Brandweer Rockanje en het brandweer-drone-team van de Gezamenlijke Brandweer de oefenavond afgelopen woensdag. Tijdens deze oefening kwamen alle aspecten van technische hulpverlening aan bod; een vrachtwagen waarvan de cabine op hoogte open geknipt moest worden om de chauffeur te bevrijden, een auto die door middel van een lier uit de sloot moest worden getakeld met slachtoffers nog in het voertuig, auto's waarvan de daken moesten worden verwijderd om slachtoffers te bevrijden en een bus vol met gewonde slachtoffers die met hulp geëvacueerd moesten worden.

Omdat er ook twee bestuurders waren weggerend kwam het drone-team ter plaatse. Door gebruik te maken van de warmtebeeldcamera onder de drone konden de mensen gevonden worden.

Nadat de slachtoffers, gespeeld door vrijwilligers, door de brandweer bevrijd waren, werden ze door o.a. de afdeling Handhaving Westvoorne naar een naastgelegen loods gebracht waar de EHBO Rockanje zich verder ontfermde over hen en verdere behandeling opstartte.

De Officier van Dienst van de brandweer verzorgde samen met de Officier van Dienst Bevolkingszorg van de Gemeente Westvoorne de coördinatie en communicatie tijdens dit grote incident. Tijdens de oefening werden alle hulpverleners geschaduwd en na de oefening werd er direct geëvalueerd, waardoor alle leerpunten direct besproken konden worden. Al met al had de plaatselijke oefenleiding weer gezorgd voor een zeer uitdagende en gevarieerde oefening. Uiteraard waren er leerpunten, maar juist daarom was de oefening geslaagd.

Foto: Wil van Balen

Deel deze pagina: