Live Live

Haal de prik tegen HPV of meningokokken

Gepubliceerd: Donderdag 14 maart 2019 16:45

Haal de prik tegen HPV of meningokokken

Het Centrum voor Jeugd en Gezin maakt gezond en veilig opgroeien mogelijk in Hellevoetsluis.

Hellevoetsluis - Op woensdag 20 maart organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een vaccinatiemiddag in Sporthal De Eendraght in Hellevoetsluis. We vaccineren van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Alle jongeren, meisjes voor de HPV-vaccinatie en jongens en meiden voor de MenACWY-vaccinatie, hebben per post een uitnodigingsbrief ontvangen.

HPV
Meisjes die dit jaar 13 worden, ontvangen deze middag de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken. De twee HPV-varianten waartegen gevaccineerd wordt veroorzaken zo'n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen kunnen meisjes zich laten inenten. Er zijn twee prikken nodig om voldoende bescherming te krijgen. Omdat het vaccin niet tegen alle typen baarmoederhalskanker beschermt, blijft het belangrijk dat de meisjes zich later laten controleren, bijvoorbeeld door het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek.

Meningokokkenziekte
Alle jongeren geboren in 2001, 2002 en in de maanden januari tot en met april van 2004, ontvangen deze middag de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte (typen A, C, W en Y). Kinderen geboren in 2003 en 2005 worden voor een vaccinatiedag in mei of juni opgeroepen. De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Het aantal ziektegevallen neemt de afgelopen jaren hard toe, voornamelijk door toedoen van het type W. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door de meningokokken W nog heel gering, is het vaccineren van deze groep jongeren belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen.

Vragen over vaccinaties?
De professionals van het CJG staan voor u klaar om meer informatie te geven en vragen te beantwoorden. Dit kan telefonisch, via sociale media, een consult of de themapagina 'Vaccinaties'. Kijk hiervoor op centrumvoorjeugdengezin.nl. Op de website eenprikzogepiept.nl vindt u een overzicht van alle vaccinatiedagen.
Speciaal voor jongeren is er de website deelditnietmetjevrienden.nl waar het RIVM uitlegt wat de meningokokkenziekte is en hoe de prik werkt. Ouders van kinderen kunnen terecht op de website van het RIVM.

Centrum voor Jeugd en Gezin
Het Centrum voor Jeugd en Gezin maakt gezond en veilig opgroeien mogelijk in Hellevoetsluis. Het uitvoeren van de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Jongeren kunnen op de verschillende vaccinatiedagen makkelijk en snel een vaccinatie halen. Voor deze vaccinaties worden zij persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn gratis.

Deel deze pagina: