Live Live

Havenbedrijf Rotterdam opent eerste duizendknoopdepot

Gepubliceerd: Woensdag 25 december 2019 13:26

Havenbedrijf Rotterdam opent eerste duizendknoopdepot

Gemeenten door het hele land worstelen met de bestrijding van de duizendknoop die overal veel schade aanricht. 

Regio - Havenbedrijf Rotterdam heeft een duizendknoopdepot aangelegd op de Maasvlakte. De van origine Japanse plant veroorzaakt veel schade in de Rotterdamse haven. Omdat er nog geen passend bestrijdingsmiddel is, komt het Havenbedrijf met deze voor Nederland unieke oplossing. Daarnaast is het Havenbedrijf dit jaar begonnen met diverse experimenten om ook andere locaties in de haven 'duizendknoopvrij' te maken.

Het depot ligt vlakbij de Coloradoweg, omdat op de Maasvlakte veel duizendknoop voorkwam en er ruimte was. Inmiddels is in dit havengebied alle duizendknoop inclusief de grond met wortels afgegraven. Het gaat om het weghalen van in totaal 125.000 kuub grond met ongeveer 7.500 vrachtwagens. De grond is gestort in het depot.

Daar is nu een berg ontstaan met een omvang van een hectare en een hoogte van ruim tien meter. De berg is ingepakt met dassengaas en een extra zandlaag om te voorkomen dat konijnen er kuilen graven. De verwachting is dat na een verouderingsproces van vijf jaar de plant geheel is afgestorven en dat de grond weer kan worden gebruikt. Ondertussen zal het Havenbedrijf het verouderingsproces monitoren.

Het Havenbedrijf wil nog meer duizendknoopdepots aanleggen. Daarnaast is het dit jaar gestart met diverse experimenten om andere locaties 'duizendknoop' vrij te maken.

Foto: Ries van Wendel de Joode

Deel deze pagina: