Live Live

Hellevoetsluis neemt deel aan landelijke inleveractie

Gepubliceerd: Zondag 26 september 2021 17:52

Hellevoetsluis neemt deel aan landelijke inleveractie

Tussen 11 en 17 oktober kunnen steekwapens ingeleverd worden bij het politiebureau in Hellevoetsluis.

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis neemt in de Week van de Veiligheid (11 t/m 17 oktober) deel aan de landelijke inleveractie van wapens: ‘#DropIt’. In deze periode kan iedereen (steek)wapens anoniem en zonder strafrechtelijke consequenties inleveren bij de politie. De landelijke campagne wordt georganiseerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie en richt zich voornamelijk op jongeren.

Toename steekincidenten met jongeren

Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun (steek)wapen in te leveren. In de afgelopen 1,5 jaar is er sprake van een toename van steekincidenten met jongeren. Het doel van de campagne is om hen bewust te maken van de risico’s die het dragen van een wapen met zich meebrengen.

Burgemeester Milène Junius: “De toename van het aantal steekincidenten onder jongeren in Nederland is zorgelijk. Dit heeft grote impact op de directbetrokkenen, familie en vrienden maar ook op de omgeving. Dat is niet de manier waarop we conflicten moeten oplossen. Bovendien horen wapens niet thuis in onze samenleving. De campagne is een goede manier om de nodige aandacht te vragen voor het onderwerp en wapens van de straat te krijgen. Zo hopen we Hellevoetsluis weer een stuk veiliger te maken!’’

Bewustwording risico’s wapens

De gemeente Hellevoetsluis roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico’s van wapens met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind.

Wapens anoniem en straffeloos inleveren

Tussen 11 en 17 oktober kunnen steekwapens ingeleverd worden bij het politiebureau in Hellevoetsluis. Hiervoor stelt de politie een speciale inleverton beschikbaar. Het inleveren van de wapens gebeurt volledig anoniem. Er is dus geen risico dat men bestraft kan worden voor het wapenbezit. Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 - 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, langs om het wapen op te halen.

Na afloop van de inleverweek maken het ministerie van Veiligheid en Justitie samen met de politie het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten bekend.

Deel deze pagina: