Live Live

Herplant bomen Kooistee en Ravensehout

Gepubliceerd: Dinsdag 12 februari 2019 11:22

Herplant bomen Kooistee en Ravensehout

De herplant vindt plaats na de afronding van boswerkzaamheden die Staatsbosbeheer in 2018 heeft uitgevoerd vanwege de essentaksterfte. 

Hellevoetsluis - Staatsbosbeheer is begonnen met het herplanten van bomen in het Ravensehout nabij Hellevoetsluis. Eind deze maand begint ook de herplant in het Kooistee. De werkzaamheden zijn naar verwachting gereed voor 15 maart.

Na de herplant worden ook de paden in de gebieden hersteld. De herplant in zowel Kooisteebos als Ravensehout vindt plaats na de afronding van boswerkzaamheden die Staatsbosbeheer in 2018 heeft uitgevoerd. Dit was nodig om de gevolgen van de essentaksterfte aan te pakken. De essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte, waar essen niet meer van herstellen. Aangetaste essen kunnen makkelijk grote takken laten vallen of geheel omvallen. Daarom heeft Staatsbosbeheer wegens veiligheidsoverwegingen de essen langs de paden gekapt. Om het werken in het bos zoveel mogelijk in één keer te doen, en daarmee de overlast voor zowel de bewoners als de natuur zoveel mogelijk te beperken tot één seizoen, is de kap van de essen gecombineerd met regulier onderhoud in de vorm van een dunning. Bij een dunning worden bomen weggehaald om andere bomen meer ruimte te geven om door te groeien en tevens meer verjonging in de bossen te brengen. Op een aantal plekken in zowel Kooistee als Ravensehout vond er tevens een verjongingskap plaats, wat inhoudt dat alle populieren zijn gekapt.

Herplant
Om een vitaal bos te krijgen, plant Staatsbosbeheer een gevarieerd aantal bomen, onder andere linde, eik, esdoorn, prunus en beuk. Ook worden er, op de plekken waar eerst de essen stonden, populieren aangeplant om snel een bosbeeld te creëren. Om de bosvakken voor te bereiden op het inplanten, wordt er geklepeld. Dit houdt in dat er machinaal gaten in de grond worden gemaakt voor de boomwortels. Vervolgens worden er met de hand nieuwe bomen geplant. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de werkzaamheden gereed voor 15 maart.

Herstel wandelpaden
Door de boswerkzaamheden zijn veel paden beschadigd geraakt en moeilijk begaanbaar. Staatsbosbeheer zal na de herplant de paden herstellen. Dit herstelwerk is afhankelijk van het weer, want hiervoor moeten de paden goed droog zijn.

Deel deze pagina: