Live Live

Historische vlaggen wapperen in Rockanje

Gepubliceerd: Vrijdag 19 juni 2020 16:24

Historische vlaggen wapperen in Rockanje

Zolang de voorraad strekt, is de vlag uit 1938 voor 20 euro per exemplaar bij Bouwe Klok verkrijgbaar.

Rockanje - De gemeentevlag van Rockanje is voor de viering van het 800-jarig bestaan door het comité 800 jaar nieuw leven in geblazen. Andere gemeenten hadden al langer een eigen vlag, maar Rockanje kreeg die pas in 1963: de bekende zwart-wit-geel-groene vlag. De vlag deed dienst tot 1980, het jaar van de fusie met Oostvoorne en Tinte.

Oudere Rockanjenaars ervaren deze vlag nog steeds als modern en weinig historisch. Want zij herinneren zich uit hun jeugd een andere vlag: eentje met het wapen van Rockanje, die aan het gemeentehuis wapperde bij het veertigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina, in 1938, en bij de Bevrijding, in 1945.

Ook Rockanjenaar Bouwe Klok moest steeds denken aan de vlag waar ook zijn ouders het later nog over hadden. Hij vatte – na veel positieve reacties op de facebookgroep Rockanje in Vroeger Tijden – het plan op om voor 29 juni de jubileumvlag uit 1938 opnieuw te laten maken. Maar: hoe had die vlag er precies uitgezien? Gelukkig doken er foto’s op uit 1945 waarmee het Wim Knöps lukte een tekening te maken met exact hetzelfde wapen als in 1938 op de vlag te zien was.

De vlag werd vermoedelijk nog tussen 1945 en 1963 gebruikt, maar helaas bleef het een gelegenheidsvlag, en werd het nooit de officiële gemeentevlag. Dit type vlag is eigenlijk ook meer een banier: te kwetsbaar voor dagelijks gebruik en in de wind wappert hij niet echt lekker.
Streekarchivaris Bob Benschop heeft met de informatie van Van Westerhoven nog een foto van een vergelijkbaar exemplaar van de defileervlag van Oudenhoorn uit 1938 achterhaald. Zo kon Bouwe Klok bij de Dokkumer Vlaggencentrale een historisch verantwoorde, nieuwe versie van de Rockanjese defileervlag bestellen.

Zolang de voorraad strekt, is de vlag uit 1938 voor 20 euro per exemplaar bij Bouwe Klok verkrijgbaar (tel. 06 12197449 of e-mail: boudewijnklok@gmail.com).

Deel deze pagina: