Live Live

Hollandse Delta begint met ‘grote slotenschoonmaak’

Donderdag 10 augustus 2023 13:35

Hollandse Delta begint met ‘grote slotenschoonmaak’

In totaal gaat het om ruim 7.000 kilometer, dat is ongeveer de afstand tussen Ridderkerk en Paramaribo.

Regio - Volgende week begint Hollandse Delta met de ‘grote schoonmaak’ van singels, sloten en slootkanten. Ze doen dit onderhoud samen met een aantal aannemers die de slootkanten maaien en de sloten onderhouden. 

Sloten en singels houden het water vast of voeren het af als dat nodig is. Ze mogen daarom niet dichtgroeien. Hollandse Delta wil ook de natuur ruimte geven, dus maaien ze niet alles weg. Hoe meer verschillende planten en diersoorten bij en in het water zijn, hoe schoner het water wordt. In veel gevallen blijft daarom ook het riet staan. Het is een schuilplaats voor vissen, insecten en vogels.

Is een sloot of singel breder dan zes meter? Dan maaien ze de slootkanten maar aan één kant. Dit bevordert het leefklimaat voor planten en dieren in en langs het water. Maar soms is een sloot heel smal. Ook die sloten mogen niet dichtgroeien. Dan maaien ze wel aan beide kanten.

Grenst uw (landbouw) perceel aan een van de sloten? Zorg dan voor een vrije strook van tenminste 4 meter. Dan is er voldoende ruimte voor de machines om het werk te doen. Verwijder ook overhangende takken tot minimaal 4 meter hoogte zodat er ruim baan is voor het onderhoud.

Zij adviseren u om uw eigendommen, zoals pompjes, zuigslangen e.d. zo veel mogelijk te verwijderen. Dit voorkomt beschadigingen. Lukt dit niet, maak ze dan goed zichtbaar. Zet er markeringspaal bij of maai het gedeelte rondom vrij. De machinist kan ze dan vanuit de cabine zien.

Alle informatie over het onderhoud van sloten en maaien van slootkanten staat op de website van Hollandse Delta.

Deel deze pagina: