Live Live

In de nacht kwam het water.....en trof velen

Zaterdag 26 augustus 2023 12:12

In de nacht kwam het water.....en trof velen

De watersnoodramp in 1953 kostte 1.836 mensen het leven, Ria van der Linde-Pollemans uit Zwartewaal schreef een boek hierover.

De Watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse geschiedenis. Een zware storm veroorzaakte, in combinatie met een springtij, een springvloed. Het resultaat? Brekende dijken, met rampzalige gevolgen. De totale schade bedroeg zo’n 5,4 miljard euro. De grootste schade was echter niet uit te drukken in euro’s. De ramp kostte 1.836 mensen het leven.

Ria van der Linde-Pollemans uit Zwartewaal heeft deze verschrikkelijke nacht ervaren. In ‘”In de nacht kwam het water” - Watersnoodramp 1953 te Oude-Tonge’ beschrijft ze het overleven van de watersnoodramp. Niet alleen haar ervaringen, maar ook het omgaan met het verlies van dierbaren komen aan het licht. Haar besef werd nog groter toen Ria zelf kinderen kreeg en zich realiseerde hoe groot het verdriet moet zijn bij de families die hun kinderen zijn verloren in deze heftige nacht. Deze meeslepende biografie is op 11 augustus uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Ria van der Linde-Pollemans is geboren in het jaar 1943 in Oude-Tonge. Daar heeft zij als negenjarig meisje de watersnoodramp meegemaakt. Ria heeft deze vreselijke nacht in dit boek beschreven. Het is haar verhaal van de storm, het hoge water en de kou. Door het schrijven van haar eigen verhaal beseft ze nog meer hoeveel geluk zij heeft gehad. Met vijf van de tien kinderen gingen ze op pad door het ijskoude water om het dorp te bereiken. Wat een geluk hadden ze om te mogen overleven, doordat een buurman zich over hen ontfermde. Ria is zeer betrokken bij het sociaal en maatschappelijk leven in het algemeen. En in het bijzonder Haïti en Peru. De geboortelanden van haar adoptiekinderen. Van haar hand verscheen reeds “Een kindje erbij, maar hoe?” In 2013 werd Ria benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Deel deze pagina: