Live Live

In gesprek met inwoners over de omgevingsvisie

Donderdag 14 maart 2024 08:41

In gesprek met inwoners over de omgevingsvisie

Voorne aan Zee - De omgevingsvisie vormt straks het uitgangspunt voor nieuw beleid en plannen voor de fysieke leefomgeving.

Eind maart gaat de gemeente met inwoners in gesprek in alle dorpen en steden om te praten over de plannen voor de leefomgeving en de keuzes die ze moeten maken voor de toekomst. Wethouder Igor Bal is er bij: “Graag nodigen we onze inwoners uit om ons te helpen bij de keuzes die we moeten maken over het gebied waarin zij wonen, werken en leven.”

De gemeente Voorne aan Zee is bezig met het opstellen van de omgevingsvisie. Dat is een langetermijnvisie voor de hele fysieke leefomgeving van de gemeente. Denk aan gebouwen, wegen, parken, schone lucht, sloten, rivieren, bossen, enzovoort. Het gaat over allerlei thema’s die te maken met onze leefomgeving, zoals wonen, werken, mobiliteit, vrije tijd, gezondheid, natuur en duurzaamheid.

Keuzes maken

Begin 2023 hielden ze een enquête en spraken ze in sessies met hun partners in de samenleving. De inbreng, kansen en aandachtspunten hieruit zijn gebruikt om de eerste contouren van de visie te schrijven. Hierin zijn negen thema’s opgenomen: passend wonen voor iedereen, sociaal en leefbaar, gezond en veilig, natuurlijk, duurzaam en klimaatbestendig, cultureel en beleefbaar, recreatief en toeristisch, ondernemend, bereikbaar. Bij elk thema horen opgaven en keuzes hoe ze met die opgaven om willen gaan als gemeente. Zo gaan ze graag met inwoners in gesprek over waar wel en geen hoogbouw, autoluw maken van de vestingen, mogelijkheden voor recreatie in de buitengebieden, woningbouw voor ouderen of juist voor jongeren, meer of minder toeristen enzovoorts. Vanaf 18 maart komt hiervoor een enquête online, maar ze komen ook in alle dorpen en steden om met inwoners in gesprek te gaan.

Kom meepraten!

Maandag 25 maart staan ze tussen 13:00u en 16:00u bij De Sjoel in Brielle
Dinsdag 26 maart staan ze tussen 19:30u en 21:30u bij de Dukdalf/BRES, Brielle
Woensdag 27 maart staan ze tussen 09:00u en 12:00u bij De Man in Oostvoorne
Woensdag 27 maart staan ze tussen 13:00u en 16:00u bij De Merel in Rockanje
Donderdag 28 maart staan ze tussen 09:00u en 12:00u bij De Gaffelaar in Zwartewaal
Donderdag 28 maart staan ze tussen 13:00u en 16:00u bij ’t Dijckhuis in Vierpolders
Woensdag 3 april staan ze tussen 09:00u en 12:00u bij Oude Woelhoek in Nieuwenhoorn
Woensdag 3 april staan ze tussen 13:00u en 16:00u bij Tintestein in Tinte
Donderdag 4 april staan ze tussen 13:00u en 16:00u bij de Meent in Oudenhoorn
Zaterdag 6 april staan ze tussen 10:00u en 14:00u bij de Struytse Hoeck in Hellevoetsluis

Waarom een omgevingsvisie

De omgevingsvisie vormt straks het uitgangspunt voor nieuw beleid en plannen die te maken hebben met de fysieke leefomgeving. Er zijn al toekomstvisies voor verschillende deelgebieden van de gemeente, evenals de toekomstvisie Voorne aan Zee. Die laten ook al zien wat ze waardevol en belangrijk vinden voor de toekomst. Deze worden gebruikt bij het opstellen van de omgevingsvisie. Iedere gemeente moet een omgevingsvisie maken. Dit is één van de verplichte onderdelen van de Omgevingswet. De gemeenteraad van Voorne aan Zee stelt de omgevingsvisie vast.

Deel deze pagina: