Live Live

In opstand tegen megawindmolens in Brielle

Woensdag 26 oktober 2022 14:13

In opstand tegen megawindmolens in Brielle

Op de vraag waarom de windmolens niet op de Maasvlakte worden geplaatst, verschuilt de gemeente zich achter de provincie Zuid-Holland.

Brielle - Inwoners en ondernemers van Brielle, Vierpolders en Zwartewaal komen samen in verzet tegen de plannen voor twee “Eiffeltorenachtige” windmolens van 249 meter hoog in de akkers langs het recreatiegebied de Brielse Maas. Er is bijvoorbeeld een petitie gestart om tegen de komst van deze twee reuzen te protesteren, die inmiddels al meer dan 2100 keer is ondertekend.

Initiatiefnemers van de petitie vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente Brielle positief staat tegenover de komst van zulke grote windmolens nabij woon-, recreatie-, werk-, landbouw- en natuurgebied. Het dagelijkse leven van veel mensen in een groot gebied zal door het plan definitief veranderen. De twee windturbines, die qua hoogte de Euromast ver zullen overstijgen, zullen niet alleen overlast van knipperende verlichting, geluid en slagschaduw voor omwonenden veroorzaken, maar brengen ook veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee. De komst van de twee gigantische windmolens zal daarnaast ook effecten hebben op de natuur, recreanten bedrijven en dieren die in dit in hetzelfde gebied verblijven.

Inwoners en ondernemers wijzen er verder op dat de normen waarop windmolenprojecten worden getoetst in 2021 door het Europese Hof van Justitie buiten werking zijn gesteld, omdat ze niet voldoen aan Europese wet- en regelgeving. Belanghebbenden vinden het dan ook bizar dat de gemeente Brielle ondanks de veranderende wet- en regelgeving koste wat kost van plan is om deze twee reusachtige windmolens in de nabijheid van een mooie authentieke vestingstad te laten plaatsen.

De windturbines zullen een sterk overheersende plaats in het Brielse landschap verkrijgen en het gezichtsbeeld van Voorne-Putten definitief doen veranderen. Op de vraag waarom de windmolens niet op de Maasvlakte worden geplaatst, verschuilt de gemeente zich achter de provincie Zuid-Holland.

De tegenstanders krijgen steun van enkele lokale politieke partijen. BVNL Voorne aan Zee geeft aan tegen de plannen te zijn en zich ook te verzetten tegen de komst van deze windmolens.

De initiatiefnemers van de petitie roepen iedereen op om de petitie tegen de komst van de windmolens te tekenen. Dat kan via https://tegenwindbrielle.petities.nl

Deel deze pagina: