Live Live

Informatieavond over toekomst Duinzoom 8

Woensdag 05 april 2023 12:47

Informatieavond over toekomst Duinzoom 8

De insteek van deze avond is dat er niet weer een stukje geschiedenis van Rockanje verdwijnt.

Rockanje - Ruim een jaar geleden overleed beeldhouwer Ben Hazelbag, de bewoner van Duinzoom 8 in Rockanje. Bijna 1.200 mensen ondertekenden de petitie die oproept tot restauratie en herbestemming van dit oude boerderijtje. Een groep betrokken Rockanjenaren, de Vrienden van Duinzoom 8, zoekt nu uit of dit atelier aan de Duinzoom van de sloop gered kan worden. Waarom en hoe?

Voor iedereen die meer wil weten over dit pand, over de bewoners van toen en de toekomst van nu, wordt er op dinsdag 11 april een informatieavond georganiseerd in Stuifakkers. Insteek is dat er niet weer een stukje geschiedenis van Rockanje verdwijnt.

Gemeentelijk monument
Intussen ligt er bij de gemeente Voorne aan Zee, eigenaar van het pand, een burgerinitiatief op tafel. Verzoek is om eerst goed uit te zoeken of restauratie en herbestemming een optie zijn. Alle partijen hebben tijd nodig en moeten op zoek naar subsidiemogelijkheden, zodat het pand daarna multifunctioneel gebruikt kan worden door dorpsbewoners én door toeristen. Kortom: een sociaal en cultuurhistorisch project, dat ook de steun van de Dorpsraad Rockanje heeft.

De gemeente Westvoorne ging vorig jaar in op het verzoek om de cultuurhistorische waarde van het pand te laten bekijken. Er zijn intussen drie rapporten opgesteld (zie ook www.duinzoom8.nl). De resultaten daarvan zijn voor Erfgoedvereniging Heemschut de reden om een aanvraag te steunen om het pand de status van gemeentelijk monument te geven.

Het verhaal van het dorp

Namens de Vrienden zegt Korrie Korevaart: 'Aan de hand van de geschiedenis van dit pand is twee eeuwen dorpsgeschiedenis te illustreren. Dat is niet niks, want voor hoeveel andere gebouwen in het dorp gaat dat nog op? De meeste huizen van dit type zijn afgebroken, maar Duinzoom 8 geeft ons een laatste kans om iets van het verleden van ons dorp aan de volgende generaties door te geven.'

Dat verhaal, met veel foto's, wordt op 11 april in Stuifakkers (Briggemandreef, Rockanje) door Korrie Korevaart verteld: wat was deze boerderij en vooral: wat zou het kunnen worden?


Iedereen die alleen maar wil komen kijken, wie mee wil denken en mee wil praten: van harte welkom! S.v.p. aanmelden via info@duinzoom8.nl. Inloop vanaf 19.30 uur, met koffie; start presentatie om 20.00 uur, tot ca. 21.00 uur.

Deel deze pagina: