Live Live

Interessantie tips over voeding bij dementie

Gepubliceerd: Zaterdag 09 september 2023 12:33

Interessantie tips over voeding bij dementie

Belangrijke adviezen zijn bijvoorbeeld  om mensen met dementie zoveel mogelijk te betrekken bij het bereiden van de maaltijden.

Voorne aan Zee - Op maandag 4 september jl. was in Hellevoetsluis het thema van het Alzheimer Trefpunt Voorne aan Zee : Voeding en Dementie. De diƫtist van Careyn vertelde uitvoerig welke problemen zich kunnen voordoen met eten bij mensen met dementie. Ze gaf daarbij heel bruikbare tips en adviezen voor mantelzorger en familie.

Belangrijke adviezen zijn om mensen zoveel mogelijk te betrekken bij het bereiden van de maaltijden, denk aan iets als het schoonaken van groenten en/of de tafel dekken, gebruik van een tafelkleed met een bepaalde kleur en het bord in een andere kleur. Een wit tafelkleed en wit bord met daarop bijv. bloemkool, aardappelen en vis geeft weinig kleur en is daardoor minder aantrekkelijk. Serveer kleine porties en compenseer dat met gezonde tussendoortjes.

Zorg ervoor dat de koelkast goed gevuld is met volle producten, kleine porties (bijv. blokjes kaas en blokjes leverworst) omdat het binnenkrijgen van voldoende eiwitten ook belangrijk is. Uiteraard is gezonde voeding belangrijk. Bij mensen die graag meer willen snoepen (van zoiets als roze koeken) is dat ook geen probleem als ze er van genieten. Een geslaagde en leerzame avond. Alle belangstellenden gingen met veel handige en bruikbare tips op zaktevreden naar huis .

Volgende maand is er weer een Alzheimer Trefpunt (dan in Brielle) op woensdagavond 11 oktober a.s. Het onderwerp van die avond is: Bewegen en dementie.

Deel deze pagina: