Live Live

Jaarlijkse herdenking Meeldijk Zwartewaal

Dinsdag 05 december 2023 12:41

Jaarlijkse herdenking Meeldijk Zwartewaal

Zwartewaal - Ieder jaar worden hier de verschrikkelijke gebeurtenissen herdacht die 79 jaar geleden plaatsvonden op deze plek.

Maandagmiddag 4 december legden burgemeester Peter Rehwinkel en wethouder Peter Schop namens het gemeentebestuur een krans bij het monument aan de Meeldijk in Zwartewaal.

Hiermee worden ieder jaar de verschrikkelijke gebeurtenissen herdacht die 79 jaar geleden plaatsvonden op deze plek. De gebroeders Jan en Johan Koene werden hier doodgeschoten door de Duitsers, omdat zij onderdak boden aan mensen die in de ogen van de Duitsers het leven niet waard waren.

Jan en Johan Koene hielpen onder anderen de gedeserteerde, Nederlandse SS'er Gerrit van Noort en de uit het Duitse leger gedeserteerde Italianen Salvatore Scanio, Francesco Concas en Franco di Julio. Van Noort werd verraden door NSB'er Spinks. Hij werd opgehaald door de Duitsers en vertelde alles wat hij wist. Zo ook zijn onderduikplek bij Jan en Johan Koene.

Nog diezelfde nacht werden in opdracht van Inselkommandant Schermuly verschillende mensen in Rockanje en Zwartewaal door de Duitsers opgepakt. Ook gingen ze langs bij het huis van de gebroeders Koene. Ze gooiden een handgranaat in de kelder van het huis, waardoor twee van drie Italianen omkwamen. Franco di Julio kon ontsnappen.

De Duitsers schoten de vluchtende Jan en Johan dood. In korte tijd werden door het verraad van Van Noort, naast Jan en Johan Koene en de twee Italianen zijn nog zes mensen op wrede wijze door de Duitse bezetter omgebracht. In de duinen van Rockanje werden Jan van der Zee en zijn zoons Willem en Henk uit Zwartewaal en drie verzetsstrijders uit Rockanje, Cornelis Langendoen, Johannes Groeneveld en Willem de Waal gefusilleerd.

Foto: Wil van Balen

Deel deze pagina: