Live Live

Jeugd- en Jongerenlintjes uitgereikt in Nissewaard

Gepubliceerd: Woensdag 10 januari 2018 10:32

Jeugd- en Jongerenlintjes uitgereikt in Nissewaard

De gemeente wil graag haar waardering laten blijken voor kinderen en jongeren die zich inzetten voor medemens en maatschappij. 

Nissewaard - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van maandagavond 8 januari 2018 zijn voor de tiende maal de Jeugd- en Jongerenlintjes uitgereikt. Jongeren komen normaal gesproken niet in aanmerking voor een lintje. Daarom wil de gemeente op een andere manier haar waardering laten blijken voor kinderen en jongeren die zich inzetten voor medemens en maatschappij. Dit jaar zijn er zeven lintjes toebedeeld, waarvan vier Jeugdlintjes en drie Jongerenlintjes.

Het eerste Jeugdlintje ging naar Angel Stein (6).

Angel is opgegeven door mevrouw Ashley van Meeteren, een goede vriendin van Angels moeder. Angel heeft een hartafwijking waarvoor zij al meerdere grote hartoperaties heeft moeten ondergaan en binnenkort weer wordt geopereerd. Ondanks haar eigen ziekte is Angel degene geweest die mevrouw Van Meeteren heeft gesteund in de periode dat zij chemokuren kreeg. Angel troostte haar en zorgde ervoor dat mevrouw Van Meeteren een doel om door te gaan in deze zware periode. Oordeel jury: Angel is ondanks haar eigen ziekte een steun voor Ashley van Meeteren. Angel is een voorbeeld voor anderen. Zij is zo jong, staat positief in het leven en is een steun voor anderen

Het tweede Jeugdlintje lintje is aan Ansh Jakhari (8) overhandigd.

Ansh is een veelbelovende jonge schaker. Hij is in 2015 lid geworden van Schaakvereniging Spijkenisse. In zijn nog prille carrière heeft hij al vele toernooien op zijn naam geschreven. Zijn eerste toernooi speelde hij op 27 februari 2016. Afgelopen jaar is hij in Meppel al Algemeen jeugdkampioen schaken worden in de leeftijdscategorie tot en met 8 jaar. Ieder jaar laat hij een bijzondere ontwikkeling in zijn schaakprestaties zien. Het is een uitzonderlijk vrolijk ventje, dat zeker tot grote prestaties in de Nederlandse- en internationale schaakwereld in staat wordt geacht. Ansh besteedt veel tijd aan schaken. Hij krijgt wekelijks 2 uur training bij Internationaal Schaakmeester Jop Delemarre (Delemarre Chess Academy) in Oegstgeest. ieder maand gaat hij naar Haarlem voor 3 uur Plustraining bij Delemarre Chess Academy. Elke dinsdag krijgt hij 1,5 uur training van Bart de Glopper op de schaakvereniging. Daarnaast schaakt hij thuis minimaal 1 uur per dag. En elke vrijdag is er de clubavond bij de schaakvereniging. Bijna ieder weekend doet hij mee aan schaaktoernooien in heel Nederland. Oordeel jury: Wat een talent. Geweldige prestatie voor zo’n jonge leeftijd. Ansh is nu al een ambassadeur voor de gemeente. We zijn trots dat zo’n talent in Nissewaard woont!

Het derde Jeugdlintje kreeg Zhe Fok (10) opgespeld.

Zhe is geboren in China en heeft voor zijn adoptie bijna 4 jaar in een kindertehuis gewoond. Afgelopen mei is hij met zijn Nederlandse familie terug gegaan naar China om zijn tehuis en alle lieve mensen van het tehuis weer terug te zien. Zhe wilde héél graag cadeautjes kopen voor de kinderen die daar (nog steeds) wonen. Helaas wonen er in zijn tehuis ruim 600 (!!!)kinderen. Hij wilde van zijn zakgeld Transformers kopen. Het was niet haalbaar om transformers te kopen, ook omdat het merendeel van de kinderen beperkingen hebben. Zhe heeft een actie opgezet waar hij lege flessen verzamelde. Zijn basisschool De Wegwijzer deed hier actief in mee. Door dit, vrijwillige giften, een donatiebox bij zijn tante in de kapperszaak en bij Verhage Vlinderveen, en een deel van de vastenactie van school, haalde Zhe uiteindelijk veel geld op. Dit heeft hij overhandigd in het tehuis. Daarvan zijn de kinderkamers opgeknapt en zijn er voor de kinderen met verschillende verstandelijke beperkingen materialen gekocht voor de dagbesteding. Ook inspireerde hij mensen in China . Een bedrijf doneerde dozen vol vers fruit. Dit werd door de werknemers vrijwillig gedaan. Zij waren enorm onder de indruk van hem. Zo heeft deze kleine man die dag een verschil gemaakt in het leven van de kinderen uit het tehuis. Voor zijn gevoel heeft hij iets terug kunnen doen voor de goede zorgen die hij heeft gehad. Oordeel jury: Dit is een bijzondere blijk van naastenliefde. Zhe heeft het groots aangepakt. Mooi initiatief.

Het laatste Jeugdlintje was voor Louisa-Britt Lewis (12)

Louisa-Britt Lewis verdient een jongeren lintje omdat ze de afgelopen jaren altijd haar chronisch zieke zus, Jill Lewis 14 jaar, bijstaat in moeilijke en de vele ziekenhuisbezoeken. Ze is voor Jill de Best sister you can have!
In juli was er echt een groot dieptepunt in het ziek zijn van haar zus. Louisa-Britt heeft het leven van haar zus gered toen ze haar op een ochtend bewusteloos in bed aantrof. Louisa-Britt heeft 112 gebeld en de ambulance is gelijk gekomen. Haar zus had acuut longoedeem, wat een levensbedreigende situatie is. Daarna heeft ze haar ouders gealarmeerd. Door haar adequate handelen is het gezin nog compleet. Oordeel jury: Wat een liefdevolle zorg voor haar zus en een kortdaad optreden in deze situatie,

Sorsha van der Ark (16) kreeg als eerste een Jongerenlintje. Sorsha doet al 4 jaar aan kitesurfen. Dit jaar heeft zij een aantal belangrijke titels in de kitesurf-wereld behaald:

• Derde van de wereld bij de dames tot 18 -eerste van Nederland bij de dames tot en met 16

• Eerste van België op het open Belgies kampioenschap bij de dames onder 18

• Vijfde op het Europees kampioenschap bij de dames onder 18

• Eerste op het open Zandvoorts kampioenschap bij de dames onder 21

• En ze heeft in juli meegedaan aan het Europees kampioenschap. Helaas haalde zij toen geen podiumplaats

Het aantal uren dat zij kan trainen is wisselend omdat je de wind niet kan voorspellen. Meestal traint Sorsha 2 of 3 keer per week. Dat kan sterk afwisselen, soms heb je weken geen wind. Kitesurfen is een onderbelichte sport, vooral de jeugdige sporters verdienen meer aandacht. Extra aandacht trekt meer sponsors en meer wedstrijden. In tegenstelling tot de jeugd hebben de volwassenen veel mogelijkheden om de hele wereld rond te reizen voor wedstrijden en om te trainen. ook hier zijn veel sponsors voor nodig om dat mogelijk te maken. Oordeel jury: Prachtige prestatie dat ze een podiumplaats het op een WK bij een mondiale sport. Deze sport past mooi bij Nissewaard; een stad van uitersten. Het strand is op korte afstand.

Het tweede Jongerenlintje ging naar Celine van der Knaap (17)

Celine behoort tot de oudste groep van de jeugdleden van de Ruwaard van Puttengroep. Zij is heel fanatiek in haar eigen onderdeel bij de Explorers (15-18jaar). Ze motiveert haar mede-Explorers om een programma te maken en het uit te voeren. Celine draait soms mee met de Welpen om daar te helpen. Daarnaast is Celine vrijwilliger bij de KinderVakantieSpelen. Zij helpt mee bij de voorbereidingen en is er alle dagen tijdens KinderVakantieSpelen in de creatieve hoek te vinden. Tijdens Koningsdag en Vliegerfestival helpt zij bij het schminken. Oordeel jury: De jury was het volmondig met elkaar eens. We hebben meer van deze jongeren nodig. Het is tegenwoordig moeilijk om vrijwilligers te krijgen en te behouden. Celine zet zich vol enthousiasme in.


Als laatste kreeg Jonathan van Loo (17) een Jongerenlintje.

Net als Celine is Jonathan voorgedragen door Scouting Ruwaard van Puttengroep. Jonathan is oudste Explorer bij dit jeugdonderdeel. Samen met andere Explorers organiseert hij programma's. Hij helpt mee met Koningsdag, politietriatlon. Explorer zijn (15-18jaar) duurt 3 jaar. In zijn tweede jaar is Jonathan, naast dat hij Explorer is, begonnen als hulpleiding bij de Bevers (5-7jaar) Voor de Bevers organiseert hij ook programma’s.
De kinderen op scouting zijn gek op hem. En met zijn enthousiasme en karakter is hij een waardevolle aanwinst voor het leidingteam. De wijze waarop hij invulling geeft aan alles is een wijze waar veel mensen iets van kunnen leren! Oordeel jury: Eindelijk een winnaar die niet uit Spijkenisse komt: Heenvliet. Ook deze jongen is een enthousiast vrijwilliger waar er meer van nodig zijn.

Foto: Peter de Jong

Deel deze pagina: