Live Live

Kids inspireren chef-koks voor kindermenu

Woensdag 11 oktober 2023 14:44

Kids inspireren chef-koks voor kindermenu

Woensdagmiddag 4 oktober jl. kwamen alle chefs – klein en groot - na schooltijd bijeen in restaurant 't Havenhoofd in Hellevoetsluis.

Voorne-Putten - Woensdag 4 oktober is een bijzondere samenwerking tussen lokale horecaondernemers op Voorne-Putten en schoolkinderen van start gegaan. De komende periode gaan kinderen en chefkoks samen onderzoeken hoe uit eten voor kinderen op Voorne-Putten een nog leukere en vooral ook gezonde impuls kan krijgen.

Schoolkinderen stellen eigen kindermenu samen

De afgelopen weken konden basisschoolkinderen op Voorne-Putten moodboards maken over hun droommenu. Ze hebben getekend en geschreven wat ze het liefst zouden willen eten. De inzendingen waren fantastisch: van hele kleurige gerechten genaamd 'A Taste of Rainbow' tot kleurige bowls en complete viergangen gerechten. Twaalf geselecteerde kinderen werden deze week omgedoopt tot mini-chefs en gingen in gesprek met enthousiaste lokale chef-koks.

Een middag vol smaakinspiratie

Woensdagmiddag 4 oktober jl. kwamen alle chefs – klein en groot - na schooltijd bijeen in restaurant 't Havenhoofd in Hellevoetsluis. De minichefs, in leeftijd variërend van 5 tot 12 jaar gingen in gesprek met de chef-koks van restaurant Paviljoen de Duinrand, 't Wapen van Marion, Kerels aan de Maas, restaurant Aan Zee en Restaurant Duinhoek. Vervolgens deden zij gezamenlijk een proefsessie met de chef-koks, waarin zij leukere en gezondere gerechten proefden, nadat ze die zelf hadden samengesteld.

Zo at Javay smakelijk van zijn bord waarop hij naast rijst ook boontjes, mango, paprika en kipblokjes had geschept. Op de tekening die hij op school had gemaakt was een fruitpizza te zien. Philipien had een pokébowl getekend, maar at voor deze gelegenheid van een soortgelijk gevarieerd belegd bord. Lola en Nico tekenden een bananenpannenkoek, met daarop kaneel, frambozen en blauwe bessen.

José Wille is blij met dit initiatief. Zij werkt bij stichting Push voor de gemeente Voorne aan Zee en is daardoor nauw betrokken bij de uitvoering van het Preventieakkoord voor een gezondere leefomgeving. Samen met Kim Mandos, projectleider Preventieakkoord van de gemeente Nissewaard ziet José glimlachend dat de kinderen genieten van het lekkere en gezonde eten dat op tafel staat. "Kinderen worden qua eetgedrag erg beïnvloed door de ouders. Dat zie je in restaurants ook, bij het uitkiezen. Als een kind onbevooroordeeld mag kiezen, zul je zien dat er meer variatie in de bestellingen ontstaat. Kim vult aan; "De kinderen van nu zijn de volwassenen van over vijftien jaar en als we die door initiatieven als dit gevarieerder en gezonder kunnen laten eten, dan bereiken we een deel van onze doelstellingen."

Leren van de kinderen

Mellanie Snoeij van Restaurant Duinhoek is samen met restaurantmanager Michael Achterberg aanwezig. "Wij werken sinds enige maanden met een nieuwe menukaart en willen daarin echt gezondere producten aanbieden. We willen eigenlijk af van de snacks voor kinderen. Door vanmiddag aanwezig te zijn leren we van de kinderen wat hun wensen zijn. Op die manier kunnen we onze doelstelling 'vers, eerlijk en gezond eten aanbieden' nog beter realiseren.

Kinderen willen gevarieerder eten in restaurants

Karien Horsten van Wednesday.works is blij dat zij dit project mag uitvoeren; "Restaurants werken graag mee, niet alle chefs konden vandaag aanwezig zijn. Ik heb goede hoop dat een groot deel van de ondernemers straks een gevarieerder aanbod voor kinderen zal presenteren. Je moet deze bijeenkomst zien als een brainstormsessie. Van hieruit gaan chef-koks aan de slag om te kijken hoe zij een positieve impuls kunnen geven aan kindermenu's. Daarna komt iedereen weer samen en hopen we de kinderen veel te kunnen laten proeven. Want vandaag blijkt duidelijk dat kinderen gevarieerder willen eten."

Preventieakkoord voor gezondere leefomgeving

In 2021 ondertekenden veel gemeenten, waaronder Nissewaard en Voorne aan Zee een preventieakkoord waarin diverse partners zich inzetten voor een gezondere leefomgeving. Uitingen van dit akkoord zijn bijvoorbeeld het rookverbod in en rond De Samenstroom en de Eendr8, de Gezonde Kantines die vrijwel alle sportverenigingen inmiddels ondersteunen, voorlichtingen door voedingsdeskundige over gezonde voeding aan ouders op basisscholen en de watertappunten die binnenkort worden geplaatst.

Binnen het project 'Lekker Gezond' gaan partners op Voorne-Putten aan de slag om gezonde keuzes makkelijk te maken en inwoners bewust te maken van het belang van gezond eten en drinken. Via het minichefs onderdeel van Lekker Gezond is het de bedoeling dat kinderen en hun ouders via uit eten gaan kennismaken met nieuwe verrassende smaken en structuren. De kinderen zijn omgedoopt tot minichefs en gaan met echte chefs samenwerken om dit mogelijk te maken.

Foto AR Radings

Deel deze pagina: