Live Live

Kinderen denken na over meer gelijke kansen

Zaterdag 25 februari 2023 11:21

Kinderen denken na over meer gelijke kansen

Er wordt een videoverslag gemaakt, dus binnenkort kunnen de samenwerkende partners meer laten zien over deze inspirerende ochtend.

Regio - Geen meester of juf, geen directeuren of politici die nadenken over gelijke kansen, maar kinderen! Op 22 februari tijdens het jaarlijkse leerlingencongres van Onderwijsgroep EduMare waren maar liefst 70 kinderen van 32 basisscholen aan het woord. De grote vraag daarbij was, wat kunnen we samen op school doen?

Naast elkaar ontmoeten gingen de leerlingen in kleine groepjes aan de slag om hun ideeën voor meer gelijke kansen uit te werken. Ook werd er nagedacht over de lancering van het speciale e-team. Dit e-team met vier striphelden is door andere leerlingen in 2021 bedacht en kunnen worden ingezet voor meer gelijke kansen.

Striphelden voor meer gelijke kansen

Iedere stripheld van dit e-team heeft bijzondere skills, die volgens de leerlingen op allerlei manieren kunnen worden ingezet voor meer gelijke kansen. Tijdens het congres bedachten leerlingen samen hoe we dat gaan doen.

Gelijke Kansen Spel

“In het oog sprong Het Gelijke Kansen Spel waarbij iedereen samenwerkt, iedereen wint en niemand verliest”, vertelt Peter Oole één van de begeleiders en leerkracht/schoolopleider van PCBS De Rank. “Ik heb genoten van de oprechtheid en betrokkenheid van onze leerlingen, en dat levert verrassende inzichten op voor de uitwerking in de klas.”

Bijzondere editie

EduMare organiseert jaarlijks een Leerlingencongres. Dit jaar in een bijzondere editie, want de uitvoering is samen met Samenwerkingsverband Onderwijscollectief VPR en iHUB Horizon. Iedere school vaardigt twee leerlingen uit de groep 6, 7 of 8 af. Zo wordt op een leuke manier de inzichten van leerlingen verzameld. De uitkomsten en oplossingen van het congres worden meegenomen naar de scholen en die gaan er vervolgens mee aan de slag.

De ochtend werd gezamenlijk afgesloten met een spetterend optreden van de ingestudeerde rapsong met toffe dancemoves.

Deel deze pagina: