Live Live

Koen Peeters: iedere maand een marathon

Gepubliceerd: Maandag 09 december 2019 13:58

Koen Peeters: iedere maand een marathon

12 marathons in 12 maanden in 12 provincies, en dat alles om twee goede doelen te steunen!

Spijkenisse - Iedere maand loopt Koen Peeters uit Groningen een marathon in één van de provincies van Nederland. 12 marathons in 12 maanden in 12 provincies. Zondag 15 december is de laatste marathon aan de beurt en wel in Spijkenisse.

Alle 11 heeft hij uitgelopen, dus de laatste moet hem ook wel lukken! Waarom? Omdat hij sportverslaafd is? Ja, dat ook. Maar vooral om twee goede doelen te steunen: Alzheimer Nederland en Merels Wereld. De één wil Alzheimer de wereld uit helpen, de ander wil meer onderzoek doen naar een zeldzame vorm van longkanker.

Duursporten
In een jaar tijd in iedere provincie een marathon lopen is nog nooit gedaan in Nederland, voor zover Koen weet. Deze multi-challenge bedacht hij in de kerstvakantie op de bank. Duursporten deed hij al langer. Zo deed hij meerdere marathons, een hele triatlon en uiteraard de Amstel Gold Race. Waar de een als goed voornemen een paar kilo wil afvallen, bedacht Koen in de kerstvakantie deze multichallenge."Ik heb extreme uitdagingen nodig om mezelf te motiveren. Zo blijk ik in elkaar te zitten".

Vreemde onderneming
Bij zo’n uitdaging loop je tegen meerdere problemen aan. Zo blijkt het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om de planning goed rond te krijgen. Zoveel marathons zijn er niet in Nederland. Soms heb je twee pittige marathons vlak na elkaar. De laatste afsluitende marathon krijgt een bijzonder tintje, Merel zal hem ook aanmoedigen. Ook is het moeilijk om goed te trainen voor zo’n vreemde onderneming. Het belangrijkste is om het lichaam heel te houden – niet eenvoudig met zoveel inspanning. Voor iedere marathon moet je een week lang taperen om je lichaam op te laden. Na iedere marathon moet je lichaam een tot rust komen. Veel tijd om te trainen is er dus niet. "Gelukkig heb ik een goede basisconditie".

Alzheimer
Twee mensen motiveren hem enorm om dit avontuur te volbrengen: zijn opa Paul en vriendin Merel. Zijn opa is 25 jaar geleden getroffen door Alzheimer. Langzaam maar zeker zag de familie hem afglijden. Eerst verloor hij de greep op de wereld, daarna zijn waardigheid, daarna ook zijn geheugen. Van dichtbij heeft Koen gezien hoe verschrikkelijk Alzheimer kan zijn. "Ik doe graag mijn best om anderen dit leed te besparen en geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Hardlopen is ook een uitstekende manier om Alzheimer op afstand te houden. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks een half uur bewegen ervoor zorgt dat Alzheimer je 15 jaar later treft dan zonder beweging".

Merel is de moeder van een hockeyteamgenoot en kankerpatiënt. Ze lijdt aan een zeldzame vorm van longkanker en is uitbehandeld. Gelukkig heeft ze nu een medicijn dat de progressie van de ziekte tegenhoudt. Maar als ze resistent wordt, dan is er geen redden meer aan. Met haar stichting zet zij zich in om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar deze zeldzame variant. Merel is erg sportief – nog steeds! -, en loopt en fietst zelf. Ze vindt het geweldig dat er in haar naam zo’n bijzondere actie op touw wordt gezet!

Meer informatie
Foto’s en kaartjes vind je op https://twaalfmarathons.home.blog/ Op deze blog breng hij ook verslag uit van zijn avonturen. Koen is te bereiken op tel: 06 29 01 73 98 en e-mail: koenthuis@gmail.com 

Deel deze pagina: