Live Live

Koninklijke Onderscheiding voor dhr. Van der Waag

Gepubliceerd: Zondag 01 september 2019 22:54

Koninklijke Onderscheiding voor dhr. Van der Waag

De heer Van der Waag verzorgde tal van genealogische publicaties en bronbewerkingen op het gebied van historie en genealogie.

Hekelingen - Op zaterdag 31 augustus heeft burgemeester Foort van Oosten een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer van der Waag in het Dorpshuis in Hekelingen. De heer van der Waag heeft zich jarenlang belangeloos ingezet voor de genealogische vereniging Ons Voorgeslacht en daarnaast met zijn vrijwilligerswerk vele historici en genealogen geholpen.

De heer van der Waag heeft van 1 mei 1952 tot 1 mei 1996 diverse bestuursfuncties vervuld voor de Hollandse Vereniging voor Genealogie “Ons Voorgeslacht.” Daarnaast was hij ook redacteur van het maandblad van de vereniging dat iedere maand verscheen. Vanaf 1946 was hij lid van de vereniging. Hij was dan ook een bekwame redacteur en deskundig genealoog. Hij verzorgde tal van genealogische publicaties en bronbewerkingen op het gebied van historie en genealogie. Onderzoekers in het heden en verleden hebben hier veel gebruik van gemaakt tot op de dag van vandaag. Gedurende 46 jaar heeft hij hier ongeveer vijftien uur per week aan besteed.


Van 1 januari 1998 tot 1 januari 2018 is de heer Van der Waag vrijwilliger bij het gemeentearchief van Schiedam geweest. Hij heeft als vrijwilliger er zelfstandig voor gezorgd dat de toegang, waardoor men oude archiefstukken van Schiedam kan raadplegen, sterk vergemakkelijkt is. Gedurende diverse perioden deed hij dit ook voor de archieven van Rotterdam, Leiden en Brielle. Hiervan zijn er nu ongeveer 150 digitaal beschikbaar via www.hogenda.nl. Naar schatting betreft het meer dan honderd bewerkingen, teveel om op te noemen. Ze hebben betrekking op verschillende streken in Zuid-Holland, zoals Brielle, Schiedam en het Rijnland. Zijn meesterwerk heeft betrekking op de stad Leiden. Van de weeskamer, een instantie die opkwam voor de belangen van minderjarigen, heeft een bepaalde serie de zogenaamde Grote Bewijzen 1443-1607 getranscribeerd. Die zijn niet alleen van genealogische, maar ook van grote historische waarde. Andere onderzoekers kunnen die nu gebruiken voor hun onderzoek.

Deel deze pagina: