Live Live

Koude oorlog in Hellevoetsluis

Gepubliceerd: Zondag 16 oktober 2022 18:17

Koude oorlog in Hellevoetsluis

De koude oorlog is voor velen een stuk onbekende geschiedenis. 

Hellevoetsluis - Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis neemt deel aan het landelijke Koude oorlog weekend op zaterdag 22 oktober 2022 van 10.00 uur tot 16:00 uur.

Op zaterdag 22 oktober 2022 is het 60 jaar geleden dat de Cuba crisis uitbrak. Een hoogtepunt in de Koude Oorlog. Zouden de zo gevreesde bommen gaan vallen? Het viel gelukkig mee, maar in Nederland werd van alles in gereedheid gebracht. Zo waren er in de jaren 50 militairen in Hellevoetsluis gestationeerd om het luchtruim te bewaken. De 940e afdeling van de lichte luchtafweer (Lua) gebruikte de kazerne Haerlem voor opslag. Het kruit- en projectielenmagazijn was voorzien van de nodige projectielen. Op de Duitse bunker werd een Luchtwachttoren gebouwd en op die manier was de Koude oorlog ook in Hellevoetsluis aanwezig.

De koude oorlog is voor velen een stuk onbekende geschiedenis en men grijpt de 60 jarige herdenking van de Cuba Crisis graag aan om hier op zaterdag 22 oktober 2022 meer bekendheid aan te geven. In heel Nederland zullen gedurende dit weekend zoveel mogelijk koude oorlog objecten toegankelijk zijn voor het publiek.

Zendstation
Communicatie was ook in de koude oorlog belangrijk en daarom zal men een zendstation "in de lucht" brengen. Via amateurbanden zal getracht worden om verbinding te leggen met andere Koude Oorlog locaties. Dit zendstation zal worden ingericht in de bunker waar de Luchtwachttoren op gestaan heeft.

Tevens zal er in deze bunker een kleine presentatie te zien zijn van foto's over de luchtafweer en de luchtwachttoren. Deze plek is voor bezoekers te bekijken. De locatie is op het meeste zuidelijke puntje van de verdedigingswerken aan de westkant van de vesting van Hellevoetsluis.

Op deze dag is ook de bezoekersruimte van stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Meer informatie over Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis vindt men op www.fronttaal.info

Deel deze pagina: