Live Live

Kwaliteit van de ondersteuning is in orde

Gepubliceerd: Donderdag 11 juli 2019 16:09

Kwaliteit van de ondersteuning is in orde

TSD en GGD Rotterdam Rijnmond onderzochten drie zorgaanbieders in de gemeente Nissewaard.

Nissewaard - De ondersteuning van zorgaanbieders in Nissewaard aan mensen met een licht verstandelijke beperking is van voldoende kwaliteit. Maar er moet nog wel gewerkt worden aan de toegankelijkheid van de hulpverlening.

De gemeente moet er voor zorgen dat de diverse mogelijkheden voor hulp en ondersteuning bekender worden voor zowel de gebruikers, als de professionals. Dat concluderen het Toezicht Wmo Rotterdam-Rijnmond en het Toezicht Sociaal Domein (TSD) na gezamenlijk onderzoek.

Wethouder Soeterboek is blij met de conclusies in het rapport: “Het is mooi dat de inspectie heeft geconstateerd dat de kwaliteit van de ondersteuning in orde is. We gaan nu met onze partners kijken, hoe we onze onderlinge communicatie kunnen verbeteren. Want we willen onze inwoners op dit gebied natuurlijk ook zo goed mogelijk bedienen.”

Breder perspectief

Het is voor het eerst dat het Toezicht Wmo op deze manier samen met het TSD onderzoek uitvoert. Door de kennis van het Toezicht Wmo te koppelen aan de kennis van het TSD kon het onderzoek vanuit een breder perspectief worden uitgevoerd. De samenwerking maakt deel uit van Programma Sociaal Domein, waarin het Rijk en de gemeenten op allerlei manieren werken aan betere hulp voor kwetsbare mensen, zoals de samenwerking bij het toezicht.

Zelfredzaamheid vergroten

TSD en GGD Rotterdam Rijnmond onderzochten drie zorgaanbieders in Nissewaard. De ondersteuning geeft mensen met een licht verstandelijke beperking structuur en een vangnet bij noodsituaties. Het is positief dat de drie onderzochte zorgaanbieders deze mensen ondersteunen bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. Daarnaast is de route voor het indienen van een hulpvraag en het verkrijgen van een indicatie onderzocht. Ook is de samenwerking tussen gemeente en andere betrokken organisaties bekeken.

Verbeterpunten

De onderzoekers zagen wel dat in Nissewaard veel professionals in het sociaal domein elkaar niet goed weten te vinden. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is het moeilijk te begrijpen, welke hulp ze kunnen krijgen en waar ze dat kunnen aanvragen. De toegang tot hulpverlening is niet laagdrempelig. Ook de zorgaanbieders lukt het niet goed om in contact te komen met de gemeente. Als er sprake is van een acute situatie wordt er wel goed gereageerd en werken betrokken organisaties goed samen. Maar buiten die situaties verlopen de contacten stroef. De gemeente Nissewaard zou de regie moeten nemen om diverse organisaties bij elkaar te brengen.

Toegankelijk

In het rapport worden meerdere aanbevelingen gedaan. Zo zou de gemeente er meer werk van moeten maken, de hulpverlening toegankelijk te maken, zowel op de website, als in het gemeentehuis. Medewerkers zouden getraind moeten worden, om mensen met een licht verstandelijke beperking te herkennen en er mee om te leren gaan. Ook kan de gemeente meerdere initiatieven nemen om de samenwerking tussen de verschillende organisaties te verbeteren.

Deel deze pagina: