Live Live

Laatste erepenningen gemeente Brielle

Vrijdag 30 december 2022 13:07

Laatste erepenningen gemeente Brielle

 De gemeentelijke erepenningen van de gemeente Brielle komen de heer Brüne en de heer Moree zeker toe!

Brielle - Op 28 december 2022 tijdens de oudejaarsbijeenkomst in de Sint Catharijnekerk in Brielle, ontvingen de heer Brüne en de heer Moree een erepenning voor de laatste keer uit handen van burgemeester Gregor Rensen van Brielle. Beide heren traden zelf ook op tijdens deze oudejaarsbijeenkomst en waren zeer verrast.

Het gemeentebestuur van Brielle kent volgens traditie de mogelijkheid om tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst als blijk van waardering en erkentelijkheid een Erepenning toe te kennen. Dit jaar is het laatste jaar van de gemeente Brielle. Om die reden is het ook de laatste kans om nog een aantal personen en organisaties die zich de afgelopen decennia als vrijwilligers zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente te onderscheiden.

De heer (Joop) J.F. Brüne is in Brielle breed bekend omdat hij gedurende een reeks van jaren bij diverse organisaties en activiteiten als vrijwilliger betrokken is. Sinds 2007 is hij een van de vertellers van het veel bezochte Vertelfestival dat jaarlijks in Brielle plaatsvindt. Als toneelspeler kan hij als vrijwilliger zich ook uitleven als actief lid van het toneelgezelschap Rijp en Groen, dat jaarlijks meedoet aan de andere belangrijke evenementen in Brielle die door de Stichting Kunst en Cultuur worden georganiseerd, zoals Brielle achter de Voordeur en het Eenakterfestival. Dat doet hij vanaf 2012 tot heden. Naast deelnemer aan de uitvoering is hij ook zeer betrokken bij de organisatie en voorbereiding van deze evenementen.

Bij de 1 April Vereniging was hij al jaren eerder actief, maar in ieder geval vanaf 2000 tot op heden heeft Joop Brüne zich onsterfelijk gemaakt in Brielle als stadsomroeper tijdens het Spel om de Sleutel van de Stad dat jaarlijks op die dag georganiseerd wordt. Van heel andere aard is de vrijwillige inzet van Joop Brüne als chauffeur bij de Buurtbus Voorne. Een door vrijwilligers gedreven en gereden buslijn waarvan vooral veel ouderen en mensen zonder auto gebruik maken.

Joop Brüne is zeer betrokken bij de Stedenband Havlíčkův Brod – Brielle. De oudste stedenband tussen een Tsjechische en Nederlandse gemeente, sinds 1985. Hij is sinds 2010 tot heden vrijwillig actief voor dit stedenbandcomité, waarbij hij voor de gastgezinnen regelt bij de uitwisseling van scholieren en andere gasten uit de Tsjechische zusterstad. Naast zijn jarenlange bestuursfunctie is hij ook nauw betrokken bij de organisatie van de lichtjesavond, de plaatsing van de kerstboom en het organiseren van muzikale uitvoeringen.

Tenslotte is Joop Brüne zeer begaan met het opvangen en ondersteuning van vluchtelingen. Hij verzorgt als vrijwillig taalcoach lessen Nederlands aan vluchtelingen, vanaf 2015 tot heden en ondersteunde hij de gezinshereniging van vluchtelingen, samen met zijn vrouw Ingrid.

Op grond van zijn langdurige, afwisselende en veelzijdige inzet als vrijwilliger, verdient de heer Brüne zeer zeker de Brielse erepenning.

De heer Peter Moree is een voormalig muziekdocent, die naast en vooral na zijn professionele loopbaan een grote en brede bijdrage heeft geleverd aan het muziekleven in Brielle en aan de muzikale ondersteuning van diverse evenementen die in Brielle plaatsvonden. Zo is hij samen met Hans Walgien al meer dan 10 geleden begonnen met de FC Brielle, de Folk Club Brielle, die vele zondagmiddagen in 't Kont van het Paard de folk music een podium biedt.

Peter Moree is bovendien de afgelopen jaren betrokken geweest bij het bedenken en uitvoeren van prachtige projecten op het snijvlak van literatuur, muziek en fotografie. De mooie publicatie Van Voorne naar Achter uit 2018 met teksten van Jan Biesheuvel door hem op muziek gezet en prachtige foto's van Jan Engelblik is daar een mooi voorbeeld van. Andere mooie projecten zijn het recente project Delta dat hij met zijn eigen folkgroep Pekel heeft opgezet en dat gewijd is aan de eilanden van Zuid West Nederland. Prachtige muziek, maar ook schitterend vormgegeven.

Initiatiefnemer is hij van het mooie project van het Briels Klokkenluiders Gilde, het mobiele carillon. Hij heeft hiermee iets zeer waardevols en blijvends toegevoegd aan de Brielse muzikale infrastructuur, wat in 2022 bij diverse gelegenheden zichtbaar was. Het gemengde monnikenkoor zingt onder zijn arrangement prachtige Gregoriaanse klanken. Hij is bovendien een enthousiast en actief lid van het Briels Klokkenluiders Gilde.

Peter is hiernaast ook actief betrokken bij de stedenband tussen Brielle en het Tsjechische Havlíčkův Brod. Diverse keren heeft hij aan uitwisselingen meegedaan en muzikale optredens verzorgd in onze zusterstad.

In 2022 – bij het vieren van 450 Jaar Vrijheid – was Peter Moree als muzikaal leider en inspirator bij heel veel initiatieven en uitvoeringen betrokken. Zoals bij het zeer geslaagde en prachtig uitgevoerde project Perpetuum Mobile, onder regie van Margareth van Rooijen. Zijn optredens als Willem van Oranje heeft hij nog diverse keren herhaald.

Kortom, Peter is bij te veel dingen om op te noemen betrokken. Het is onmiskenbaar dat Brielle zonder de bijdragen van Peter Moree een stuk minder gezellig zou zijn en dat evenementen iets saaier zouden zijn. Hij heeft daardoor bijgedragen tot een zeer positieve uitstraling van Brielle. Als vrijwilliger heeft hij bovendien heel veel energie en tijd in al die genoemde en ongenoemde activiteiten gestoken. De gemeentelijke erepenning van de gemeente Brielle komt Peter Moree dan ook zeker toe.

Foto: AR Radings Capture Lfe

Deel deze pagina: