Live Live

Leer alle ins en outs over de pieper

Woensdag 16 augustus 2023 17:51

Leer alle ins en outs over de pieper

Boerenbedrijven door het hele land organiseren leuke en leerzame activiteiten om bezoekers alles bij te brengen over aardappels.

Zwartewaal - Op zaterdag 2 september vindt de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats bij Brielse Boer in Zwartewaal. De akkers worden opengesteld voor jong en oud om aardappels te komen rooien.

Boerenbedrijven door het hele land organiseren leuke en leerzame activiteiten om bezoekers alles bij te brengen over het duurzame groei- en rooiproces en om zelf een tasje aardappels te rooien voor thuis. Vanwege het grote succes doet er ieder jaar een groter aantal telers mee. De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin.

58% van de Nederlanders let soms of nooit op waar de groente of fruit die zij kopen geproduceerd is, en of het dus van ver weg of dichtbij komt. In Zuid-Holland is dit zelfs 66%. Dit blijkt uit het jaarlijkse Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Dit jaar is het thema daarom "eten om de hoek". Veel mensen rijden dagelijks onwetend wat er groeit en bloeit langs de aardappelakkers. Het is tijd om te leren wat zich daar allemaal afspeelt. Dit terwijl in Nederland vorig jaar 3,6 miljard kilogram consumptieaardappelen van het land is gekomen (bron: CBS).

Er komt aardig wat vakmanschap kijken bij het telen van aardappels; van de pootaardappel die de teler in de grond stopt tot de consumptieaardappelen die eruit worden gehaald. Ook is het nog niet bij iedereen bekend dat de aardappelteelt bijzonder duurzaam is. Aardappels hebben een relatief lage impact op klimaatverandering, landgebruik en energiegebruik. Zo geeft de Nationale Aardappelrooidag ook een bijzonder duurzaam kijkje achter de schermen, met onder meer aandacht voor voedselverspilling en een beter milieu.

Naast de 'Tour de boer', waarbij men de akker op gaat met de boer, worden er op de boerderij ook andere aardappel-activiteiten georganiseerd, rondleidingen (start 11:00, 13:00 en 14:30) en diverse activiteiten voor kinderen, zoals knutselen, schminken en spelletjes. Afgelopen jaar werd er op de Aardappelrooidag door bezoekers in totaal ruim 3000 kilo aardappels gerooid, en soms zitten daar bijzondere exemplaren tussen. Deelnemers worden dit jaar daarom ook uitgedaagd om op zoek te gaan naar de allergrootste aardappel van het jaar. Aan het eind van deze editie van de Nationale Aardappelrooidag wordt officieel de grootste aardappel verkozen, en wordt de winnaar bekroond als Grootste Aardappel Speurneus.

Adres:
Brielse Boer
Maasdijk 18
3238 LB Zwartewaal

De Nationale Aardappelrooidag bij Brielse Boer is van 10:30 tot 16:00 te bezoeken. Toegang en aardappels rooien zijn gratis.

Deel deze pagina: