Live Live

Leerlingen Maerlant doen mee aan Scholierenverkiezing

Zaterdag 25 november 2023 10:05

Leerlingen Maerlant doen mee aan Scholierenverkiezing

Brielle - Voor deze 30ste editie van de Scholierenverkiezingen bracht een recordaantal van 143.991 scholieren en studenten hun stem uit.

Een dag voor de nationale verkiezing van de Tweede Kamer hebben de leerlingen uit de bovenbouw van het Maerlant in Brielle op dinsdag 21 november meegedaan aan de Scholierenverkiezing en hun stem uitgebracht op de politieke partij die aansluit bij hun idealen. Je leert immers het meest over verkiezingen door zelf te ervaren hoe verkiezingen werken.

Het Atrium van het Maerlant was alvast in de officiële setting ingericht en zo was het stemproces voor de Scholierenverkiezingen vergelijkbaar met die van de échte verkiezingen. Dank aan de gemeente Voorne aan Zee voor het beschikbaar stellen van de stemhokjes!

De stembureaumedewerkers waren leerlingen uit verschillende leerjaren, die zich vrijwillig hadden opgegeven. De stembiljetten werden verzameld in een stembus en na het sluiten van de stembus werden deze geteld. De stembureaumedewerkers ontvingen na afloop een certificaat als dank voor hun medewerking.

Voor deze 30ste editie van de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos, bracht een recordaantal van 143.991 scholieren en studenten op 397 scholen hun stem uit. Het Maerlant organiseerde voor de eerste keer deze verkiezing en is met een opkomst van circa 30% zeker niet ontevreden en daarom zeker voor herhaling vatbaar. Tijdens deze dag kwam de lokale politiek een kijkje nemen en was SBS6 aanwezig voor opnames.

‘s Avonds om 17:00 uur was de uitslag van alle scholen te zien op http://scholierenverkiezingen.nl/. Ook bij de Scholierenverkiezingen kwam de PVV als de grootste partij uit de bus. Deze uitslag geeft aan hoe de Tweede Kamer er uit zou zien wanneer scholieren het voor het zeggen zouden hebben.

Deel deze pagina: